Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, vine în România la finalul săptămânii

Duminică, Jill Biden se va întâlni cu mame și copii ucraineni care au fost forțați să își părăsească locuințele din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a precizat biroul ei.

Urmărește-ne peGoogle news
Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, vine în România la finalul săptămânii
Foto: The White House

Soția președintelui Joe Biden se va întâlni pe 6 mai cu membri ai serviciului militar american la baza aeriană Mihail Kogălniceau din România, înainte de a se deplasa la București pentru a se întâlni cu oficiali ai guvernului român, cu personalul ambasadei SUA, cu lucrători din domeniul ajutorului umanitar și cu profesori care lucrează cu copii ucraineni strămutați.

Călătoria include, de asemenea, opriri în orașele slovace Bratislava, Kosice și Vysne Nemecke, unde Biden se va întâlni cu oficiali guvernamentali, refugiați și lucrători umanitari, a precizat biroul său.

Vizita lui Jill Biden este cea mai recentă manifestare de sprijin pentru Ucraina și țările vecine care ajută refugiații ucraineni din partea unor reprezentanți de top ai SUA.

Adam Schiff, preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentaţilor din SUA, crede că până la momentul în care Joe Biden va vizita Ucraina "este doar o chestiune de timp".

"O vizită prezidenţială este ceva aflat în considerare, dar doar o chestiune de cât de curând va fi fezabil", a spus el.

Duminică, preşedintele Parlamentului SUA, Nancy Pelosi, a devenit cel mai înalt oficial american care s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev de la începutul invaziei Rusiei la sfârşitul lunii februarie.

Delegaţia Camerei a discutat despre priorităţile lui Zelenski pentru următoarea fază a războiului, care este concentrată în estul ţării, după ce forţele ruse s-au retras din jurul capitalei, şi despre cererea lui Biden pentru un pachet de ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a spus Schiff:

"Am vrut să discutăm cu el, în cadrul acestei vizite cu adevărat vaste, care este prioritatea în ceea ce priveşte armele de care are nevoie, ce altă asistenţă are nevoie”, a spus Schiff.

"Am trecut printr-o discuţie detaliată despre următoarea fază a războiului. Se trece de la o fază în care ucrainenii fac ambuscadă tancurilor ruseşti, a fost o luptă apropiată, la lupta mai mult la distanţă folosind artileria cu rază lungă, iar asta schimbă natura a ceea ce are nevoie Ucraina pentru a se apăra", a spus el.