Japonia, despre Insulele Kurile: „Teritorii nipone ocupate ilegal de Rusia” - Reacția Kremlinului

Japonia vorbeşte pentru prima dată în ultimele două decenii despre patru insule „ocupate ilegal” de Rusia. Declaraţiile oficialilor japonezi vin pe fondul deteriorării relațiilor cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Apr 22, 2022 - 15:34
Urmărește-ne peGoogle news
Japonia, despre Insulele Kurile: „Teritorii nipone ocupate ilegal de Rusia” - Reacția Kremlinului
Foto: Google Maps

În raportul său diplomatic anual publicat astăzi, Ministerul de Externe japonez afirmă că „cea mai mare preocupare dintre Japonia și Rusia o reprezintă Teritoriile de Nord”, numindu-le „teritorii japoneze asupra cărora Japonia deține drepturi suverane, dar în prezent sunt ocupate ilegal de Rusia”.

Insulele se află în administrarea Rusiei de la finalul celui de-Al Doilea Tăzboi Mondial. Numite de Japonia "Teritoriile de Nord", aceste patru insule au fost invadate de armata sovietică în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, în august 1945, și ulterior anexate de Moscova.

Această dispută teritorială a împiedicat semnarea unui tratat de pace între cele două țări după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia şi Japonia erau angrenate în negocieri pentru un tratat privind insulele, însă luna trecută, Moscova a declarat că va renunța la discuțiile cu Japonia, invocând faptul că Tokyo „se străduie să dăuneze intereselor Rusiei”.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cele patru insule ale arhipelagului Kurile sunt „teritoriu inalienabil al Federației Ruse”.

"Într-un moment în care Japonia a devenit o țară neprietenoasă și s-a alăturat unei serii întregi de acțiuni ostile împotriva țării noastre, este într-adevăr foarte dificil să vorbim despre continuarea procesului de negociere", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei.

Japonia a participat la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei de la începutul ofensivei rusești în Ucraina.

De asemenea, Tokyo a decis la începutul lunii aprilie să înceteze să mai importe cărbune rusesc, rămânând în același timp implicat în proiecte petroliere offshore în apropiere de Sahalin, în Extremul Orient rusesc.