Israelul acuză Ambasada Chinei că i-a trimis unui ministru evreu un cadou de Paște încărcat cu dispozitive de spionaj

O cană oferită cadou de către ambasada Chinei în Israel unui ministru israelian conține o componentă care pare a fi un dispozitiv de spionaj, au informat mai multe instituții israeliene de presă.

Apr 12, 2022 - 20:26
Urmărește-ne peGoogle news
Israelul acuză Ambasada Chinei că i-a trimis unui ministru evreu un cadou de Paște încărcat cu dispozitive de spionaj
Foto: imagine cu caracter ilustrativ

Shin Bet (Agenția de Securitate din Israel) a început să investigheze chestiunea după ce a găsit un dispozitiv suspect în cănile trimise Ministerului Științei, Tehnologiei și Inovării și Ministerului Transporturilor de către Ambasada Chinei. Suspiciunile au fost raportate public pentru prima dată marți dimineață de corespondentul diplomatic al Radioului Armatei, Moriah Asraf-Walberg.

Cana a ajuns la Ministerul Științei, Tehnologiei și Inovării la începutul acestei săptămâni, fără niciun anunț prealabil din partea ambasadei, iar serviciile de securitate au găsit dispozitivul înainte de a ajunge la ministrul Orit Farkash-Hacohen, potrivit Jerusalem Post.

Alte ministere au primit mesaje text de la ambasadă: „Pe 12 aprilie, colegul meu va preda cadoul de Paște pentru tine și ministru la intrarea în minister. Poți, te rog, să trimiți pe cineva să-l primească?”.

Duminică, 10 aprilie, Shin Bet a transmis ministerelor că orice cadouri din China trebuie scanate. Instrucțiunile de securitate existente cereau deja ca toate cadourile să fie verificate, înainte de a ajunge la miniștri. De asemenea, ele trebuie să fie autorizate de un comitet de cadouri înainte de a fi utilizate de către un ministru.

Toate cănile oferite de ambasadă birourilor guvernamentale, care făceau parte dintr-o cutie mai mare de cadouri, au fost colectate pentru inspecție. Acestea nu vor fi returnate serviciului diplomatic.

Raportul vine la doar două luni după ce presa israeliană a raportat că Partidul Comunist Chinez le-a cerut studenților chinezi din Israel să culeagă informații despre mass-media locală, parte a unei tendințe globale în care Beijingul folosește studenți din întreaga lume pentru a-și promova interesele.

Un oficial le-a cerut studenților și altor cadre universitare din mai multe campusuri din Israel să caute și să trimită informațiile presei israeliene privind Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.