Invocând deficitul de personal, Guvernul pregătește politizarea integrală a MAI - Poliția, condusă de ofițeri făcuți la apelul bocancilor

Invocând deficitul de personal, Guvernul a decis să politizeze integral Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, prin modificarea Statutului Polițistului, orice absolvent de facultate poate face master un an la Academia de Poliție, devenind apoi direct ofițer de poliție. Sindicaliștii spun că înscrierea la master se face doar cu recomandare, ceea ce înseamnă că vor intra doar pilele agreate de sistem.

Iun 28, 2021 - 18:08
Urmărește-ne peGoogle news
Invocând deficitul de personal, Guvernul pregătește politizarea integrală a MAI - Poliția, condusă de ofițeri făcuți la apelul bocancilor

Constatând că oamenii lor nu îndeplinesc condițiile pentru a participa la concursurile de șefi în Poliție, partidele au decis să le creeze.

Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, care va fi adoptată în ședința de Guvern de marți, un absolvent de orice facultate poate deveni ofițer de poliție după doar un an de master efectuat la Academia de Poliție.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC) susține că agenții de poliție sunt excluși de la acest master și că cei care vin din sursă externă pot deveni, prin echivalarea vechimii, direct comisari de Poliție.

Nu poți să faci master profesional când ești absolvent al oricărei facultăți din România, să nu fi cadru MAI și după un an de zile de master, care poate fi și on-line, să devii ofițer. Mai grav este că li se interzice participarea la acest masterat agenților de poliție din MAI și personalului contractual”, a declarat pentru Național Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Acesta susține că s-a găsit o chichiță prin care să-i împiedice pe agenții de poliție sau pe cei care fac parte din  personalul contractual să participle la master, pentru că este nevoie de aprobarea șefilor pentru suspendarea din activitate și că acest master este făcut doar pentru a se angaja cât mai mulți ofițeri din sursă externă.

Asta înseamnă că în următorii doi-trei ani nu vor mai fi concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor. Deci, ca să devii ofițer de poliție într-un an de zile va trebui să ai aprobarea sistemului, ceea ce înseamnă că se va merge pe pile, relații și cunoștințe. Cei care vor face aceste masterate vor primi gradul echivalent dacă au lucrat în domeniul în care au efectuat studiile respective. Adică, de exemplu, dacă un consilier juridic are o vechime în această profesie de 15 ani și face masteratul va primi grad de comisar. Vor ocupa funcții de conducere fără să plece de la baza piramidei polițienești, fără experiență în domeniu, iar consecința va fi o deprofesionalizare și mai mare a sistemului”, a declarat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Ministerul Afacerilor Interne, inițiatorul proiectului de act normativ, susține că masteratul era necesar din cauza faptului că, în formarea inițială, mecanismele de școlarizare presupuneau parcurgerea unor programe de studii cu durate îndelungate, adaptate pentru fiecare categorie.

În prezent, MAI se confruntă cu un deficit considerabil de personal, în condițiile în care exercitarea competenţelor legale presupune existența resurselor umane. În vederea reducerii acestuia, la nivel instituțional au fost identificate o serie de măsuri, cu aplicare etapizată, unele dintre acestea vizând și domeniul formării inițiale a personalului Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în expunerea de motive a proiectului de OUG.

În urma analizării într-un mod obiectiv a nevoilor Ministerului Afacerilor Interne, din perspectiva asigurării unui nou sistem de formare inițială a ofiţerilor de poliţie, s-a ajuns la concluzia că se impune o lărgire a bazei de proveniență a poliţiştilor, precizează MAI.

Astfel, s-a conturat necesitatea instituirii unei noi rute, alternative, de formare profesională inițială de nivel studii universitare de master profesional în cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, destinată candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit proiectului, la finalizarea studiilor de masterat, absolventul va primi grad profesional şi va fi repartizat potrivit nevoilor beneficiarului. 

Ministerul Afacerilor Interne se confruntă, în continuare, cu un deficit considerabil de personal, aspect care constituie o vulnerabilitate a modului de intervenție a structurilor implicate în asigurarea ordinii și siguranței publice. În acest context, intervenția de urgență este necesară pentru înlăturarea consecințelor negative în ceea ce privește capacitatea de funcționare a instituției și de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetățeni”, se mai arată în motivarea proiectului.

Sursa: Național