În urma conflictului din Ucraina, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari

Pentru prima dată după 2014, cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril, după ce Rusia a atacat Ucraina, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie, relatează Reuters, citat de EuropaFM.

Feb 24, 2022 - 09:02
Feb 24, 2022 - 09:03
Urmărește-ne peGoogle news
În urma conflictului din Ucraina, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Barilul a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacţiona la 102,06 dolari, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara.

În paralel, cotaţiile futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 4,85 dolari sau 5,3% până la 96,95 dolari per baril, după ce anterior au ajuns la 97,40 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna august 2014.

De la începutul acestui an şi până în prezent preţul unui baril de petrolul a crescut cu peste 20 de dolari pe fondul temerilor că SUA şi Europa vor impune sancţiuni pentru companiile ruseşti din sectorul energetic, ceea ce va perturba livrările. Rusia este al doilea mare producător mondial de petrol iar livrările sale se îndreaptă în principal spre rafinăriile din Europa şi de asemenea este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, căreia îi asigură aproximativ 35% din necesar.

“Anunţul Rusiei privind o operaţiune militară specială în Ucraina a împins ţiţeiul Brent peste pragul de 100 de dolari per baril. Această incertitudine crescută într-un moment în care piaţa petrolului este şi aşa tensionată o face şi mai vulnerabilă astfel că preţurile ar putea să rămână volatile şi ridicate”, a spus Warren Patterson, analist la ING.

Statele occidentale şi Japonia au pedepsit marţi Rusia cu noi sancţiuni după ce Moscova a ordonat trupelor ruseşti să avanseze în regiunile separatiste din estul Ucrainei şi au ameninţat că vor merge şi mai departe dacă Moscova va lansa o invazie a Ucrainei. Deocamdată nu există sancţiuni care să vizeze comerţul cu energie al Rusiei.

“Livrările de petrol ale Rusiei ar putea dispărea peste noapte dacă vor fi introduse sancţiuni iar OPEC nu poate produce suficient de mult pentru a acoperi această gaură”, subliniază economistul OCBC, Howie Lee.

Analiştii atrag atenţia şi asupra presiunilor inflaţioniste asupra economiei mondiale de pe urma unui preţ al barilului de petrol de 100 de dolari, în special pentru Asia, care importă cea mai mare parte a energiei de care are nevoie.

“Creşterea preţului petrolului vine într-un moment extrem de dificil”, subliniază Frederic Neumann, economist la HSBC.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării, informează AFP.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03: 00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene “să depună armele”.