Guvernul s-a răzgândit: Ordonanța care modifică Legea Pensiilor interzice cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi nu mai stimulează munca până la 70 de ani

Guvernul s-a răzgândit, neonorându-şi promisiunea de a stimula munca după vârsta de 65 de ani, potrivit Ordonanţei publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial, din care lipsesc exact prevederile care ar fi crescut cuantumul pensiei sau ar fi permis cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat.

Sep 6, 2021 - 20:23
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul s-a răzgândit: Ordonanța care modifică Legea Pensiilor interzice cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi nu mai stimulează munca până la 70 de ani

Guvernul a adoptat, luni 30 august, Ordonanţa de Urgenţă 94/2021 care modifică legea pensiilor, însă două dintre principalele prevederi din proiectul iniţial au dispărut: cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi bonificaţiile pentru cei care aleg să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.  

Documentul, iniţiat de Ministerul Muncii, prevedea faptul că orice pensionar cu pensie anticipată sau anticipată parţial se poate angaja în mediul privat fără a pierde pensia. Numai că ordonanţa adoptată luni şi publicată în Monitorul Oficial a eliminat această prevedere, a semnalat Economica.net.

La jumătatea lunii iulie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a elaborat şi trimis spre aprobare un proiect ordonanţă de urgenţă, prin care propune o serie de beneficii pentru cei care vor să muncească peste vârsta standard de pensionare. Mai exact, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condiţiilor de pensionare urma să fie majorat cu 50%, ceea ce ar fi însemnat pensii mai mari.  

Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, era intenţia trecută în forma de proiect a documentului ce a devenit marţi OUG 94/2021. Totuşi, măsura a dispărut din forma oficială a ordonanţei, astfel că nu se poate aplica.  

Prin această măsură se urmărea motivarea persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare să îşi prelungească viaţa activă şi să aibă perioade mai lungi de contribuţie la sistemul public de pensii. Acest lucru s-ar fi reflectat, în mod direct, în valoarea pensiei.   În prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%. Astfel, majorarea de 50% ar fi fost una de-a dreptul spectaculoasă.

Este posibil ca Guvernul să fi renunţat la măsură din raţiuni ce ţin de impactul asupra bugetului de stat, din moment ce acesta a fost motivul pentru care s-a renunţat la altă măsură inclusă în forma de proiect a OUG 94/2021 - posibilitatea pensionarilor anticipaţi de a obţine concomitent salariu în domeniul privat, potrivit explicaţiilor oferite de avocatnet.ro  

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei şi bărbaţi. În cazul bărbaţilor, lucrurile sunt simple: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.  

Pe de altă parte, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eşalonare, până în 2030. Astfel, în acest an, de exemplu, femeile nu vor trebui să aştepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuţi. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani şi opt luni.  

Ordonanţa fusese emisă pentru a prelungi perioada în care angajatorii trebuie să normalizeze condiţiile de muncă la joburile încadrate acum la condiţii deosebite (până la 1 septembrie 2023), dar şi pentru a modifica regulile de acordare a pensiilor în cazul persoanelor cu dizabilităţi.

Adevărul.ro, avocatnet.ro