Guvernul analizează modificări la Pilonul II de pensii: Contribuție mai mare, bani acordați în tranșe beneficiarilor

Guvernul analizează modificări la legea privind pensiile private obligatorii, mai exact Pilonul II. Acestea ar putea fi plătite beneficiarilor în tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp, iar contribuția va crește.

Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul analizează modificări la Pilonul II de pensii: Contribuție mai mare, bani acordați în tranșe beneficiarilor
Foto: 7Media

În prezent, plățile pentru Pilonul II se întind pe o perioadă de cel mult cinci ani. Pensionarii pot primi toți banii o singură dată sau în tranșe, în funcție de opțiune.

În urma modificărilor, acestea ar putea fi plătite beneficiarilor pe o perioadă mai lungă de timp după pensionare, în tranșe.

În ceea ce privește contribuția, până în 2024 va crește de la 3,75% la 4,75% din venitul brut, ceea ce va duce la acumularea de sume mai mari economisite pentru bătrânețe.

Sunt deja discuții purtate pentru configurarea acestei soluții privind reformarea sistemului de pensii. Nu s-a tranșat. Până la finele trimestrului, România are termen. Este o discuție privind capacitatea României de a îndeplini angajamentele”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit Ziare.com.

Potrivit Știrilor PROTV, discuțiile de până acum vizează modul în care vor fi făcute plățile din Pilonul II. Sunt analizate mai multe variante - plata într-o singură tranșă, dacă suma de încasat ar fi mică, sau în tranșe, pe o anumită perioadă de timp - limitată ori pe perioada vieții cotizantului.

În urma angajamentelor luate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, țara noastră trebuie să prezinte reglementări pentru Pilonul II de pensii până la finalul lunii martie. Demersul face parte din cele peste 500 de jaloane și ținte pe care și le-a asumat pentru a primi 29 de miliarde de euro în următorii cinci ani.

Până în prezent, peste 7,7 milioane de români care lucrează au cotizații adunate în Pilonul II de pensii. Potrivit Ziare.com, în medie, într-un cont sunt 11.000 de lei, iar în total s-au adunat 86 de miliarde de lei.