Furnizorii de gaze naturale și curent propun scutirea de TVA și accize

Furnizorii de energie și gaze cer autorităților să fie eliminate TVA și accizei la utilități. Ei spun că întreaga criză vizibilă în facturile românilor este creată și din cauză că nu s-a mai investit în infrastructură, iar România consumă mai mult decât produce.

Aug 27, 2021 - 16:07
Urmărește-ne peGoogle news
Furnizorii de gaze naturale și curent propun scutirea de TVA și accize

Mai mult, furnizorii susțin că nu ei sunt cauza majorării prețurilor și că, de fapt, ei ar fi cei mai expuși, fiind ultima verigă în fața consumatorului. 

Într-un comunicat AFFER, furnizorii explică faptul că și ei, la fel ca și clienții, au fost afectați de cele 2 fenomene care au provocat explozia prețurilor: creșterea cererii de energie și majorarea prețurilor la care se tranzacționează certificatele de emisii, ca urmare a angajamentelor statelor membre UE .

În acest context, ”furnizorii nu sunt cauza creșterilor de prețuri, ci, dimpotrivă, ei sunt cei mai expuși, fiind ultima verigă în fața consumatorului. Furnizorii sunt și cei ce încearcă să vină în sprijinul clienților, pentru a-i proteja cât mai mult posibil în fața creșterilor de prețuri de pe piața angro de energie”, se arată în comunicat.

Perturbațiile pieței se regăsesc în majoritatea țărilor europene, însă, în România, se adaugă efectul unei oferte sub nivelul cererii, ca urmare a deficitului de investiții din ultimii ani în capacități noi de producție de energie.

Au fost câteva cauze majore care au condus la o limitare extremă, chiar o stopare a investițiilor în noi capacități de generare a energiei electrice, precum intervenția statului, inclusiv prin reglementări primare și secundare, care au condus la o distorsionare evidentă a pieței, dar care au generat și un nivel foarte scăzut de recuperare a eventualelor investiții, ceea ce i-a determinat pe investitorii privați să-și revizuiască planurile. Pe de altă parte, nici Guvernul, în calitate de proprietar al majorității producătorilor de energie și a rețelei de transport, nu a fost capabil să acceseze fonduri europene nerambursabile prin Planul Național de Investiții (PNI), program în care au rămas fonduri importante necheltuite, astfel că nu au apărut noi capacități de producere, iar rețeaua de transport a rămas cu o capacitate redusă în multe regiuni de interes pentru investiții în generare. În plus, schimbările dese și de substanță ale legislației au împiedicat, o dată în plus, investițiile în domeniu”, spune Ion Lungu, președinte AFEER.

În prezent, ne confruntăm cu o situație îngrijorătoare: oferta scăzută a producătorilor, alături de o creștere a cererii a făcut ca prețurile în România să fie printre cele mai mari din Europa, uneori chiar cele mai mari pe piața spot”, se precizează în comunicat.

Creșterea generală a prețurilor pe piața angro de energie a afectat în special consumatorii, dar și furnizorii, mulți dintre aceștia aflându-se într-o situație financiară dificilă.

În aceste condiții, membrii AFEER propun reducerea sau scutirea de la plata TVA și a accizei a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei, acoperirea parțială a facturii de utilități prin adoptarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil, implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice, adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcției de noi capacități de producție și urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piețele de energie electrică și gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România.

Companiile membre AFEER furnizează energie electrică pentru 9 din 10 clienți finali din România, astfel încât cota de piaţă este de circa 90% din consumul final de electricitate al țării.

Sursa: Realitatea.net