FOTO: Comemorarea eroilor căzuți în 1916 la Turtucaia

La 7 septembrie 1916, ediţiile de dimineaţă ale ziarelor din Bucureşti anunţau că armata română pierduse Turtucaia, veste care a produs o undă de şoc în rândul locuitorilor.

Sep 6, 2021 - 23:09
Sep 6, 2021 - 23:10
Urmărește-ne peGoogle news
FOTO: Comemorarea eroilor căzuți în 1916 la Turtucaia
Foto: Ovidiu Oprea/Viral 4 Hype

Bătălia de la Turtucaia, 2-6 septembrie 1916, a reprezentat nu doar prima înfrângere suferită de România după intrarea în Primul Război Mondial, dar a și marcat decisiv evoluția campaniei din toamna și iarna acelui an. Incompentența arătată la Turtucaia, atât de Marele Cartier General de la București, cât și de ofițerii aflați la comandă, pe câmpul de luptă, aveau să se repete la scara întregii armate, pe parcursul lunilor următoare, fapt ce a dus, în final, la o catastrofa militară.

Deși România a avut avantajul elementului-surpriză la intrarea în război, a ajuns ea însăși să fie luată pe nepregătite și zdrobită de un inamic inferior numeric, care a încropit din mers o armată din unități aduse pe bucățele de pe alte fronturi europene.

În doar 4 zile, la startul campaniei din Primul Război Mondial, România a pierdut la Turtucaia o întreagă divizie și încă jumătate din alta, în total peste 27.000 de oameni, înfrângerea generând un lanț întreg de decizii eronate ale comandanților militari și politici, decizii care au agravat teribil situația țării.

La 105 ani de la acele zile teribile, reprezentanții Asociației Militarilor Veterani AMVVD Constanța au participat la comemorarea eroilor căzuți la Turtucaia. Ceremonia militară și cea religioasă au fost organizate de Ministerul Apărării din Bulgaria, împreună cu Muzeul Tutrakan.

Comunicatul integral transmis de AMVVD Constanța:

Comemorarea eroilor căzuți, acum 105 ani, la Turtucaia!
Nu ne uităm eroii!

A avut loc ceremonia militară și religioasă în memoria eroilor căzuți la Turtucaia, în anul 1916.

In luptele de acum 105 ani, au participat militari: români, bulgari și germani. O parte dintre ei își au mormântul în acest cimitir, dar și militari turci, căzuți în lupte pe teritoriul Bulgariei. Drapelele arborate  ne amintesc de toate națiunile, care au eroi îngropați aici.

Ceremonia s-a desfășurat la Cimitirul International Turtucaia și a fost organizată de Ministerul Apărării din Bulgaria și Muzeul Tutrakan. 
Au participat oficialități din Bulgaria, personal al consular Turciei de pe teritoriul Bulgariei. Din Romania au fost prezenți, ca în fiecare an, membri ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Constanța și Asociației Naționale Cultul Eroilor Filiala Constanța.

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Constanța a fost reprezentată de președintele Sucursalei- Cristi Crăciun, vicepreședintele Dănuț Cucoveanu și Ovidiu Oprea.

Camaradul Dănuț Cucoveanu a participat și în calitate de urmaș al străbunicului, care și-a pierdut viața în luptele de la Turtucaia și este înmormântat în acest cimitir.

Dumnezeu să îi odihnească pe toți eroii! 

AMVVD Constanța, Colecționarul de Istorie