Fostul șef al Securității Aeroportului din Sibiu, condamnat la închisoare pentru corupție și trafic de influență

Merișor Ceranu, unul dintre cei mai influenți ofițeri de poliție din Sibiu, care a fost șef de cabinet în cadrul Inspectoratului județean de Poliție Sibiu și al Prefecturii sibiene, dar și fost șef al Securității Aeroportului Sibiu, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, fiind găsit vinovat pentru două fapte de trafic de influență.

Urmărește-ne peGoogle news
Fostul șef al Securității Aeroportului din Sibiu, condamnat la închisoare pentru corupție și trafic de influență
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

În prezent Ceranu este angajat în funcția de consilier I Superior la Structura pentru Probleme Speciale a Judeţului Sibiu, din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Fostului ofițer de poliție i se impută faptul că a cerut și primit mii de euro, dar și alte foloase, promițând unor cetățeni că va interveni pe lângă persoane influente pentru a aranja fie examene de admitere, fie angajări în Jandarmerie, aeroport sau la Academia Forțelor Terestre Sibiu.

Merișor Ceranu a ajuns în fața instanței, denunțat fiind chiar de către un cunoscut nemulțumit că în schimbul unei importante sume de bani dată cu titlu de ”împrumut”, ofițerul de poliție nu s-a ținut de promisiune și nu a aranjat un examen de admitere la Academiei Forţelor Terestre Sibiu, notează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, în primăvara anului 2016, Merișor Ceranu i-a promis unui apropiat că poate interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Academiei Forţelor Terestre Sibiu implicați în organizarea examenului de admitere la academie, precum şi asupra cadrelor medicale din cadrul Spitalului Militar Sibiu astfel încât fiul amicului să poată fi declarat admis.

În schimbul acestui serviciu, ofițerul de poliție a cerut suma de 4500 de euro, bani care i-au fost plătiți de tatăl candidatului în două tranșe. 3000 de euro ar fi trebuit să ajungă la funcționarii de la Academie, iar diferența la comisia de examinare medicală pentru a-l declara ”apt” pe tânărul pentru care se pusese o vorbă bună. În realitate, însă Ceranu se pare că a luat doar banii, fără să mai tragă și sforile la Academie, astfel că băiatul nu a trecut examenul.

Din cauza acestui eșec, tatăl candidatului și-a cerut banii înapoi, doar că Ceranu a întârziat cu plata integrală a sumei, motiv pentru care bărbatul a decis să facă denunț.

Ancheta procurorilor a scos la iveală și alte fapte similare. În 2019 a cerut tot un mic ”împrumut” de 2500 de lei, de la un alt cunoscut, căruia i-a promis că poate aranja transferul fiului său de la IJJ Cluj la Sibiu.

Un alt ”împrumut”, de 5500 de lei l-a cerut pentru o intervenție pe lângă examinatori astfel încât un tânăr să treacă fără probleme proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.

Tot în 2019, Merișor Ceranu i-a promis unei alte persoane că-i poate angaja fiul la Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Sibiu” unde avea cunoștințe în rândul funcționarilor care se ocupau de examenele pentru angajare. În schimbul acestui favor, a solicitat amenajarea unui mormânt, mai exact o reducere de preț pentru un monument funerar.

Trimis în judecată pentru fapte de corupție, Merișor Ceranu a fost condamnat, în data de 2 mai 2022, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare. În plus, judecătorii sibieni i-a interzis fostului ofițer de poliție dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Tribunalul Sibiu a dispus și confiscarea sumei totale de 4500 euro pretinse şi primite de la martorul denunțător.