Fostul ministru al Economiei: Guvernul plăteşte ajutoarele de pandemie din banii firmelor păgubite, nu din bani europeni

Prin ordonanţa de guvern adoptată vineri, 17 decembrie, guvernul Ciucă achită promisiunile electorale ale PNL din 2020 din banii românilor, a afirmat Claudiu Năsui.

Dec 18, 2021 - 16:20
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul ministru al Economiei: Guvernul plăteşte ajutoarele de pandemie din banii firmelor păgubite, nu din bani europeni
Foto: Claudiu Năsui

Claudiu Năsui a adăugat că, în urma ordonanţei de vineri, ajutorul din partea UE a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite tot de păgubiţi, adică de banii daţi de firme la bugetul de stat.

În primul rând este o ticăloşie. Să promiţi în campanie ajutoare europene de sute de milioane de euro pentru firmele pe care le-ai închis prin ordonanţe militare. Bani pe care, de fapt, nu îi aveai. Este şi o dovadă clară de incompetenţă. Miniştrii actualului cabinet nici nu îndrăznesc să se gândească să îi atragă bani din surse de finanţare europeană, cum este React-EU. Este şi o mârşăvie. Achitând nota de plată din banii păgubitului, contribuabilul român”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Conform sursei citate de Ziare.com, urmare a pandemiei COVID-19, guvernul PNL a decis în 2020 elaborarea unor scheme de ajutor de stat pentru ajutorarea companiilor afectate de măsurile guvernului împotriva răspândirii virusului: Măsura 1 - microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru microfirme; Măsura 2 - granturi pentru capitalul de lucru de până la 150.000 de euro; Măsura 3 - investiţii, cu sume cuprinse între 50.000 euro şi 200.000 de euro. Toate cele 3 scheme aveau o valoare de 1 miliard de euro în total: 766 milioane euro de la UE, 120 milioane euro din bugetul de stat şi 114 milioane de euro cofinanţări de la firmele beneficiare. România avea semnată cu UE o finanţare de 766 milioane de euro, din care 265 milioane erau destinaţi Măsurii 2.

Sursa menţionată mai spune că Măsura 2 a fost lăsată deVirgil Popescu, ministrul economiei al Guvernului PNL, cu un gol de finanţare de 500 de milioane de euro, bani europeni promişi fără acoperire. Pe 18 noiembrie 2020, cu doar 19 zile înainte de alegerile parlamentare, guvernul PNL a suplimentat Măsura 2 cu 500 milioane de euro din fonduri europene inexistente. A promis în campanie 1,3 miliarde de euro din bani europeni, deşi avea finanţare doar pentru 766 milioane.

La învestirea guvernului PNL-USR-UDMR, erau făcute 1.600 de plăţi pe Măsura 2, şi mai erau bani pentru maximum 4.000 de firme.

Miniştrii USR, Claudiu Năsui de la Economie şi Cristian Ghinea, ministru Investiţiilor şi Proiectelor Europene, au mutat de urgenţă fondurile europene de pe Măsura 3 (găsită fraudată şi trimisă de Claudiu Năsui la DNA) la Măsura 2, un total de 400 de milioane de euro care au ajuns la 13.080 de firme.

„În urma ordonanţei de ieri, ajutorul european a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite tot de păgubiţi. Cei 100 de milioane de euro rămaşi de plată la Măsura 2 urmează să fie acoperiţi din bugetul de stat. PNL îşi plăteşte promisiunile electorale din 2020 din banii contribuabililor afectaţi, nu din fonduri europene”, adaugă sursa citată de Ziare.com.