Fostul antrenor Walter Smith a murit la vârsta de 73 de ani

Walter Smith, fostul antrenor al lui Rangers, Everton și al naționalei Scoției, a murit la vârsta de 73 de ani, transmite BBC.

Fostul antrenor Walter Smith a murit la vârsta de 73 de ani

Walter Smith a dobândit un statut de legendă la Glasgow Rangers, cu 21 de trofee în două perioade, ceea ce îl face al doilea cel mai de succes antrenor al lui Rangers din toate timpurile, după Bill Struth.

Smith a câștigat ultimele șapte titluri din seria de nouă titluri consecutive ale lui Rangers în anii ’90 și a revenit pe Ibrox în 2007.

Între aceste sezoane, a petrecut patru ani la Everton și doi ani la naționala Scoției înainte de a reveni la formația din Glasgow.

A doua sa perioadă la conducere a adus alte trei titluri și o participare în finala Cupei UEFA (Europa League), în 2008.

Decesul său survine în același an în care Rangers a cucerit primul său titlu de primă ligă de la ultimul sezon al lui Smith la conducere, în 2011.

Președintele clubului, Douglas Park, a comentat: „Nu am avut timp să vorbim despre asta. Este aproape imposibil de sintetizat ce a însemnat Walter pentru fiecare dintre noi la Rangers. Caracterul și conducerea sa au fost de neegalat și vor rămâne mult timp în memoria tuturor celor cu care a lucrat în timpul celor două mandate de manager al primei echipe”.

Am vorbit cu Walter încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Chiar și atunci când s-a luptat cu boala, a fost în continuare capabil să ofere sfaturi și sprijin. Pentru asta, îi sunt personal recunoscător. Știu că a continuat, de asemenea, să mențină dialogul cu membrii de rang înalt ai staff-ului, inclusiv cu managerul nostru, Steven Gerrard. Walter ne va lipsi foarte mult tuturor celor de la Rangers. Pentru suporterii lui Rangers, el a fost mult mai mult decât un simplu manager de fotbal. Walter a fost prietenul multora, un lider, un ambasador și, mai presus de toate, o legendă”, a mai spus Douglas Park.

Ca fotbalist, Smith a jucat peste 200 de meciuri pentru Dundee United, unde și-a început cariera de antrenor sub comanda lui Jim McLean la vârsta de 29 de ani, când o accidentare la bazin l-a forțat să se retragă mai devreme.

De asemenea, a evoluat pentru Dumbarton și a fost asistent al lui Sir Alex Ferguson la Cupa Mondială din 1986, dar Smith și-a lăsat amprenta ca manager.

După ce s-a mutat de la Dundee United la Rangers, în 1986, ca „secund” al lui Graeme Souness, a preluat singur conducerea în 1991 și s-a angajat într-o dominație de aproape un deceniu - inclusiv tripla victorie internă în 1993 - pentru a egala recordul lui Celtic de nouă titluri succesive.

După încheierea celui de-al doilea mandat de manager al lui Rangers, Smith a avut o perioadă de trei luni în calitate de președinte pe „Ibrox”, în 2013, dar a demisionat din funcție după o perioadă de lupte interne amare în cadrul consiliului de administrație.

Rangers a confirmat în martie că Smith se recupera în spital în urma unei operații.

Iar decesul său vine la 10 luni după ce Jim McLean, pe care l-a ajutat în timpul unei perioade lungi la Dundee United, a murit la 83 de ani.

Walter Smith lasă în urmă o soție, copii și nepoți, care se află cu toții în gândurile și rugăciunile noastre în aceste momente dificile”, a adăugat Park.

Știrile ProTV, BBC