Fost șef din Poliția de Frontieră, achitat de instanță, după ce a fost condamnat inițial la 6 ani de închisoare

Ionuţ Ifrim, fost şef al Poliției de frontieră Giurgiu, condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani şi patru luni închisoare cu executare pentru şantaj şi cumpărare de influenţă, a fost achitat prin sentință definitivă de Curtea de Apel București.

Apr 15, 2022 - 09:58
Urmărește-ne peGoogle news
Fost șef din Poliția de Frontieră, achitat de instanță, după ce a fost condamnat inițial la 6 ani de închisoare
Foto: imagine cu caracter ilustrativ

Decizia instanței de apel a fost motivată de lipsa de probe dincolo de orice dubiu că la mijloc a fost vorba despre o faptă de corupție, neexistând din partea inculpatului ”o acţiune de a cumpăra, prin promisiunea de foloase materiale, influenţa martorului”.

În consecinţă, deoarece fapta atribuită inculpatului nu îndeplineşte, pe latură obiectivă, condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de cumpărare de influenţă, se va dispune achitarea acestuia”, au motivat judecătorii Curții de Apel București.

Ifrim a fost deferit justiției, fiind acuzat că a oprit 60.000 de dolari din 130.000 de dolari din banii găsiți în mașina unei românce care făcea contrabandă cu haine și parfumuri contrafăcute între Turcia și România.

Fostul șef al Poliției de Frontieră Giurgiu a ajuns pe mâna anchetatorilor în urma unui denunț făcut chiar de către femeia de la care luase banii.

Potrivit actului de acuzare, fapta s-ar fi petrecut în primăvara anului 2017. Femeia, martor-denunțător în cauză, era cunoscută de polițiștii de frontieră ca fiind implicată în micul trafic cu parfumuri și haine pe relația Turcia-România. Avea deja un dosar penal, dar asta nu a împiedicat-o să-și continue activitatea, ba chiar și-a agravat situația, trecând de la traficul de cosmetice contrafăcute, la transport ilegal de bani.

Fiind un călător care traversa frecvent granița de la Giurgiu, femeia ajunsese să se cunoască cu polițiștii de la frontieră, dezvoltând totodată o relație de amiciție cu șeful poliției de frontieră cu care conversa prietenește prin intermediul aplicației WhatsApp.

În timpul unui transport pe care femeia l-a făcut la volanului unui autoturism, a fost prinsă cu o importantă sumă de bani în portbagaj, peste 130.000 de dolari. Banii se pare că aparțineau unor turci, iar românca avea misiunea să-i transporte din România spre Turcia pentru a ajunge în posesia proprietarilor. În momentul controlului de la frontiera din Giurgiu, femeia a fost invitată de către Ifrim într-un hangar unde de regulă sunt controlate camioanele și mașinile mari. Aici, cei doi ar fi avut o discuție între patru ochi, care s-a finalizat cu o înțelegere.

Polițistul oprea jumătate din suma găsită în mașină (60.000 de dolari), iar femeia avea garanția că pentru o perioadă va fi tratată cu prietenie de către polițiștii de frontieră, potrivit acuzării. Românca ar fi fost sfătuită să le explice partenerilor turci că banii care lipseau din colet au fost opriți de către polițiștii bulgari.

Astfel, în denunţul consemnat la data de 15 mai 2017, martora a afirmat următoarele: la data de 28 aprilie 2017, a efectuat ultimul transport de felul celor anterior menţionate; mama sa i-a încredinţat suma de 135.000 dolari, care a fost pusă de ea în două pungi din plastic (în fiecare pungă câte 50.000 dolari) şi, respectiv, în geanta personală (35.000 dolari); în biroul din hangarul P.T.F., inculpatul ar fi numărat banii şi i-ar fi împărţit în 13 fişicuri de câte 10.000 dolari şi unul de 5.000 dolari, toate compuse din bancnote de 100 dolari; fiindu-i frică că îi va face un alt dosar penal, i-a spus inculpatului că o să-i dea o parte din bani, respectiv 10.000-15.000 dolari, dar acesta nu a acceptat şi atunci ea a plusat până la suma de 25.000 dolari, dar inculpatul i-a spus că o să ia jumătate de sumă, respectiv 60.000 dolari, ceea ce ar fi şi făcut; diferenţa de 75.000 dolari rămasă a fost luată de ea şi pusă într-o (singură) pungă, pe care, ulterior, a aşezat-o în portbagajul autoturismului său”, conform actului de acuzare, publicat de rejust.ro și citat de Ziare.com.

În cursul lunii mai 2017, după o discuție purtată cu un cetățean turc (proprietarul real al sumei de bani), care știa că cei 60.000 USD au fost reținuți în mod nelegal, inculpatul a restituit suma respectivă, în două tranșe, se arată într-un comunicat al DGA.

Explicațiile din denunț nu au fost suficient de concludente pentru instanța Curții de Apel București care a arătat că ”referitor la determinarea martorei denunţătoare la conduita (prestaţia) care i-ar fi fost cerută, prin constrângere (acţiune oricum nedovedită), de către inculpat (pretinsa dare a sumei de 60.000 dolari), Curtea constată că există dubii serioase că aceasta i-ar fi dat într-adevăr inculpatului suma respectivă, sens în care reţine existenţa de contradicţii majore în declaraţiile martorei şi, respectiv, între declaraţiile sale şi declaraţiile altor martori audiaţi sub acest aspect”, potrivit surselor citate.

Audiat, polițistul a negat că a luat cei 60.000 de lei, ba din contră a precizat că femeia ar fi încercat să-i ofere diverse sume de bani, de ordinul zecilor de mii de dolari, pentru a o lăsa să treacă granița fără probleme, acesta refuzând oferta. A explicat că nu a consemnat existența celor 135.000 de euro aflată în posesia unei persoane care trecea frontiera, pe motiv că aceasta îi promisese că îi va oferi cât de curând informații importante cu privire la un transport mult mai valoros, scopul fiind de a folosi femeia pe post de informator.

”Inculpatul a afirmat, atât în faţa organului de urmărire penală, cât şi în faţa primei instanţei, că, într-adevăr, aceasta a încercat să-i ofere 10-15.000 dolari şi a refuzat-o, iar ea şi-a majorat oferta până la 25.000 dolari, pe care i-a lăsat pe birou şi a plecat, dar el a luat banii, a mers după ea şi i-a restituit, făcând menţiunea: „Eu nu am nevoie de banii turcilor”, potrivit sursei citate.

Ionuț Ifrim a fost interceptat imediat după denunț, iar în ianuarie 2018 a fost trimis în judecată pentru șantaj și cumpărare de influență, dosarul judecându-se pe fond la Tribunalul București. Această instanță l-a găsit vinovat pentru cele două fapte și l-a condamnat la 6 ani de închisoare, iar ca pedeapsă complementară i-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa funcţia de ofiţer de poliţie pe o perioadă de 3 ani.

Dosarul s-a rejudecat în apel, la instanța superioară, iar Curtea de Apel București a întors radical sentința, dispunând achitarea ofițerului de poliție.

(...)admite apelul declarat de inculpatul IFRIM IONUŢ împotriva Sentinţei penale nr.21 din data de 13 ianuarie 2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în Dosarul nr.1884/3/2018. Desfiinţează, în întregime, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: achită pe inculpat pentru infracţiunea de şantaj, întrucât fapta nu există.

Achită pe inculpat pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

Definitivă. Pronunţată astăzi, 13 aprilie 2022, prin punerea hotărârii redactate la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Document: Hotarâre 412/2022 13.04.2022”, potrivit portalului instanțelor de judecată, citat de Ziare.com.