Fost primar din județul Iași, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Fostul primar al comunei Balș din județul Iași, Constantin Apostol, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de complicitate la fraudă cu fonduri europene.

Oct 6, 2021 - 00:05
Urmărește-ne peGoogle news
Fost primar din județul Iași, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Potrivit unui comunicat transmis marți de DNA și citat de realitatea.net, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Apostol, la data faptei primar al comunei Balş, judeţul Iaşi, şi a lui Mihai Florea, la data faptelor agent agricol în cadrul Primăriei Balş, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2011 – 2014, Apostol şi Florea i-ar fi pus la dispoziţie preşedintelui unei asociaţii de crescători de animale mai multe adeverinţe false din care ar fi reieşit că acesta ar deţine animale (bovine, ovine şi ecvidee) pe care însă nu le avea în realitate. Fermierul a depus adeverinţele la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.

Prin aceste demersuri, susţin procurorii, preşedintele asociaţiei ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 657.837 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.