Fost primar al unei comune din Olt, arestat preventiv, pentru că ar fi primit drept mită o locuință

Tribunalul Dolj a admis propunerea procurorilor DNA - Structura Teritorială Craiova, reţinându-l pe fostul primar al comunei Vitomireşti şi pe doi afacerişti într-un dosar de corupţie.

Urmărește-ne peGoogle news
Fost primar al unei comune din Olt, arestat preventiv, pentru că ar fi primit drept mită o locuință
Foto: Facebook

Robert Rotea a fost reţinut de procurorii DNA miercuri, 25 mai 2022, într-un dosar în care este acuzat de cinci fapte penale: abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave; fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată; complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la fals intelectual; luare de mită; instigare la spălare a banilor.

Fostul primar al comunei Vitomireşti este acuzat că ar obţinut finanţare din fonduri publice în baza unor documente false. Din aceşti bani a plătit lucrări fie neefectuate, fie neconcorme, în baza unui contract încheiat cu omul de afaceri Mircea Ungureanu. Ungureanul a subcontractat la rândul lui lucrările unei firme din Vâlcea. Prejudiciul adus primăriei, estimat în acest caz, este de peste 19 milioane lei, bani care ar fi intrat în conturile oamenilor de afaceri. Din aceşti bani, către primar s-ar fi întors, spun procurorii DNA, peste 1,1 milioane lei, sub forma unei locuinţe care ar fi fost, însă, achiziţionată de omul de afaceri Mircea Ungureanu pe numele său.

La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomireşti, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert şi o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuţie lucrări ce avea ca obiect ,,Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomireşti, judeţul Olt”. A doua zi, fără ştirea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuţia parţială a lucrărilor.

În contextul menţionat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condiţiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate“, au stabilit procurorii DNA.

„În baza art. 202 alin 1,3 şi 4 lit e) C.p.p, art 223 alin 2 C.p.p. şi art 226 C.p.p., Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Craiova. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Rotea Ion Robert, Ungureanu Mircea şi Trăneci Gheorghe, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26.05.2022 până la data de 24.06.2022 inclusiv“, a stabilit Tribunalul Olt, confort soluţiei pe scurt de pe portalul instanţei.