Fost premier francez, condamnat la închisoare cu executare, pentru că și-a angajat fictiv soția, pe un salariu uriaș din fonduri publice

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat luni, 9 mai, la un an de închisoare cu executare și trei cu suspendare în dosarul privind angajările fictive ale soției sale, între 1998 și 2013.

Mai 9, 2022 - 21:02
Urmărește-ne peGoogle news
Fost premier francez, condamnat la închisoare cu executare, pentru că și-a angajat fictiv soția, pe un salariu uriaș din fonduri publice
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Decizia Curții de Apel din Paris este definitivă.

În primă instanță, fostul premier primise o pedeapsă de cinci ani de închisoare (din care doi cu executare), dar a făcut apel.

Nu este însă clar dacă el își va ispăși pedeapsa cu executare după gratii sau în arest la domiciliu, notează BiziDay, citat de Ziare.com.

Acuzațiile vizează perioada când Fillon ocupa funcția de președinte al Consiliului General de la Sarthe.

François Fillon a fost acuzat că i-a acordat soției sale un salariu de aproximativ un milion de euro din fonduri publice pentru ”efortul minim depus” în calitate de asistent parlamentar.

Între anii 1998 și 2013, Fillon și Marc Joulaud, consilierul principal al său, au angajat-o fictiv pe Penelope ca asistent parlamentar în trei perioade.

Soția fostului premier a fost condamnată în acest caz la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Cei doi soți trebuie să mai achite fiecare o amendă de de 375.000 de dolari, iar Penelope Fillon să restituie suma de 800.000 de euro.

Ancheta, începută în 2017, a făcut imposibilă candidatura fostului premier francez la președinția țării, mai amintește sursa citată.