Florin Cîțu: Dacă reforma pensiilor s-ar respecta, ele ar crește în fiecare an cu 10%, iar pensiile speciale ar dispărea

Fostul premier Florin Cîțu a declarat, potrivit realitatea.net, că pensiile ar putea fi majorate chiar și în condițiile nefavorabile din această periadă. Cîțu a afirmat că pentru a face acest lucru, actualii guvernați ar trebui să înțeleagă că în economie se lucrează pe principiul "dacă iei dintr-o parte, trebuie să pui în alta".

Urmărește-ne peGoogle news
Florin Cîțu: Dacă reforma pensiilor s-ar respecta, ele ar crește în fiecare an cu 10%, iar pensiile speciale ar dispărea
Foto: Florin Cîțu/ Facebook

"Astăzi, așa cum este construit bugetul, fără să faci nicio modificare, doar cu reforma pensiilor, acesta permite și o creștere anuală a pensiilor cu 10%, până în 2026. (...) Există acolo, în reforma pensiilor, o frază pe care am scris-o special: toate pensiile din România se bazează pe contributivitate. Dacă faci reforma pensiilor așa cum este în PNRR, scăpăm și de pensiile speciale“, a explicat Cîțu, potrivit Realitatea.net.

Reforma pensiilor ar urma să fie implementată până în primul trimestru din 2023, potrivit termenului avansat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit graficului, legea trebuie adoptată în Parlament până în trimestrul patru din 2022. Proiectul de lege prevede o nouă formulă de calcul a pensiilor, modificarea vârstei de pensionare și noi criterii de indexare.

Pensiile în curs de plată vor fi calculate după o nouă formulă, care exclude ale creșteri ad-hoc ale nivelurilor convenite. Parametrii vor fi corelați cu un procent din PIB (9,4% din PIB în perioada 2022-2070).