Femeile din Spania vor avea 3 zile de concediu pe lună, în timpul menstruației

Spania urmează să devină prima țară occidentală care acordă femeilor trei zile de concediu pe lună în timpul zilelor în care se vor afla la menstruație.

Urmărește-ne peGoogle news
Femeile din Spania vor avea 3 zile de concediu pe lună, în timpul menstruației
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Dacă țări precum Japonia, Coreea de Sud și Indonezia au deja implementant un astfel de concediu menstrual, noua lege din Spania este prima de acest fel care oferă concediu lunar şi pentru femeile din Europa.

Guvernul spaniol spune că are de gând să aprobe noile măsuri la următoarea ședință a Cabinetului de marți, 17 mai, potrivit postului de radio Cadena SER.

Secretarul de stat al țării pentru egalitate, Ángela Rodríguez, a anunțat în martie noua inițiativă de garantare a sănătății menstruale și refacerea sănătății reproductive pentru femeile din întreaga țară. Ea a subliniat, de asemenea, că noua lege va acorda concediu femeilor care fac avort.

Concediul medical de trei zile pentru perioade dureroase va fi permis cu o adverinţă emisă din partea medicului, se arată în proiect, extinzându-se până la o perioadă de cinci zile, pe o bază temporară pentru dureri deosebit de intense. Acest tip de concediu însă nu va fi aplicat şi în cazul femeilor care prezintă un simplu disconfort în respectiva perioadă a lunii, scrie BBC.

Proiectul care urmează să fie adoptat luni include, de asemenea, concediu de maternitate plătit prelungit înainte de naștere și modificări ale legilor avortului prezentate la începutul acestui an de ministrul Egalității, Irene Montero.