Femeile care vor să muncească până la 65 de ani pot ieşi anticipat la pensie doar cu penalizare

Codul Muncii a fost modificat astfel încât femeile să poată opta pentru pensionarea la 65 de ani, dacă îşi informează angajatorul cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Femeile care vor să muncească până la 65 de ani pot ieşi anticipat la pensie doar cu penalizare

Puţine femei ştiu însă că odată luată această decizie nu se mai pot răzgândi, iar în cazul în care o fac vor fi nevoite să se pensioneze anticipat, adică cu penalizare, conform modificărilor aduse legii pensiilor în 2019 de ministrul de-atunci al Muncii, Olguţa Vasilescu. 

Concret, cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariata poate opta în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la vârsta de 65 de ani. 

Codul Muncii a fost modificat, încă din 2018, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care s-a stabilit că femeile pot opta, dacă vor, să îşi continue raportul de muncă până la 65 de ani, fără ca angajatorul să se poată opune.

Potrivit avocatnet.ro, în acest caz, contractul de muncă poate înceta înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani doar prin concediere, demisie sau pensionare anticipată.

Numai că, noua lege a pensiilor, propusă şi aprobată de ultimul Guvern PSD prevede că, începând cu luna septembrie 2021, pensia anticipată va fi acordată doar cu penalizare de cuantum. 

„Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)”, precizează Legea nr. 127/2019.

Procentele de diminuare pentru pensionarea anticipată

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet

Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare

până la un an

0,50%

peste un an

0,45%

peste doi ani

0,40%

peste trei ani

0,35%

peste patru ani

0,30%

peste cinci ani

0,25%

peste şase ani

0,20%

între şapte şi opt ani

0,15%

 

La fel ca acum, atunci când se vor îndeplini condiţiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia - adică se va scoate diminuarea de cuantum şi se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.

În prezent, pensia anticipată poate fi obţinută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, dar numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Adevărul