FBI investighează decoperirea unor fiole cu „variolă”, singura boală infecțioasă eradicată de pe planetă, într-un laborator de cercetare al Merck

În timp ce curăța un congelator dintr-o unitate de cercetare a vaccinurilor din Pennsylvania, un lucrător de laborator a descoperit mai multe fiole congelate etichetate „variolă”, lansând o investigație FBI și CDC.

Noi 19, 2021 - 09:14
Urmărește-ne peGoogle news
FBI investighează decoperirea unor fiole cu „variolă”, singura boală infecțioasă eradicată de pe planetă, într-un laborator de cercetare al Merck

În lume există doar două laboratoare acreditate pentru a conserva virusul variolei - în Kolţovo (Rusia) şi în Atlanta (Statele Unite) - însă fiole vechi cu acest virus au fost descoperite în 2014 într-un alt laborator american.

Laborantul american a descoperit 15 fiole, 5 dintre acestea fiind etichetate „variolă” și 10 „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă) într-o unitate de cercetare a companiei farmaceutice Merck, potrivit unei alerte trimise Departamentului pentru Securitate Internă din SUA marți, 16 noiembrie.

Nu există niciun indiciu că cineva a fost expus la numărul mic de flacoane înghețate”, a declarat CDC pentruYahooNews. „Laborantul care a descoperit flacoanele purta mănuși și mască de protecție”. CDC și FBI investighează acum incidentul.

Investigația declanșată de autoritățile americane a dus la carantinarea imediată a unității Merck, lockdown-ul fiind însă ridicat între timp. Aceasta nu este prima dată când fiole de variolă au fost descoperite într-un laborator de cercetare.

Angajați ai Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH) au descoperit 6 fiole într-o cameră de depozitare nefolosită al unui laborator din statul Maryland.

Laboratorul respectiv aparținea NIH, potrivit CNN.

Variola este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul cu același nume, ea fiind „una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii”, provocând milioane de decese înainte ca cea mai de succes campanie de vaccinare din lume să ducă la eradicarea sa în anii 1980, afirmă site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Variola este singura boală infecțioasă care a fost eradicată de pe planetă, ultimul caz natural fiind raportat în Somalia în 1977.

Perioada care a trecut de la eradicare a fost marcată de o dezbatere rămasă nesoluţionată despre distrugerea ultimelor stocuri cu acest virus. Conform experţilor, din punct de vedere tehnic este posibilă recrearea virusului în laborator, însă OMS interzice acest lucru.

La patru decenii după eradicarea variolei, spectrul ei persistă şi chiar s-a consolidat odată cu apariţia ameninţărilor bioteroriste.

Pe lângă variolă, "noul coronavirus nu este decât un simplu exerciţiu de antrenament", întrucât în zilele noastre majoritatea persoanelor nu au fost niciodată vaccinate şi sunt, deci, vulnerabile, a declarat David Evans, specialist în virusologie la Universitatea Alberta din Canada şi care, pentru prima dată, în 2017, a recreat virusul variolei cabaline.

Dacă ar fi reintrodusă, variola "ar putea fi devastatoare pe parcursul primelor săptămâni", cu atât mai mult cu cât "pandemia de COVID-19 a arătat cât de mult timp le ia sistemelor de sănătate publică să îşi activeze logistica", a afirmat Rosina Ehmann, specialistă la Institutul de microbiologie din cadrul Forţelor armate germane.

Ziare.com, HotNews