Facturile la curent şi gaz vor fi emise cu întârziere - Furnizorii de energie spun că nu știu cum să aplice compensarea din partea statului, votată în Parlament

Sute de mii de facturi la curent și gaz vor veni cu întârziere luna aceasta, pentru că unii furnizori nu ştiu cum să aplice plafonarea şi compensarea din partea statului, în condițiile în care legea adoptată la finalul lunii de Parlament nu are încă norme.

Noi 12, 2021 - 22:05
Urmărește-ne peGoogle news
Facturile la curent şi gaz vor fi emise cu întârziere - Furnizorii de energie spun că nu știu cum să aplice compensarea din partea statului, votată în Parlament

Doi mari furnizori de energie electrică anunţă că majoritatea clienţilor vor primi facturile cu întârziere luna asta.

”CEZ Vânzare estimează că aproximativ 500 de mii de facturi vor fi emise cu întârziere către clienţii săi de energie şi gaze naturale. Această valoare reprezentând 75-80% din facturile care urmau să fie emise în luna noiembrie. Suspendarea facturării serviciilor de energie şi gaze naturale este estimată la aleastă data la 10-15 zile. Indiferent de perioada sau de data emiterii facturii, data scadenţei rămâne la fel în număr de zile”, a declarat Ramona Nicola, manager PR CEZ, potrivit ObservatorNews.ro.

Este posibil ca unele facturi să ajungă după perioada obișnuită, ca urmare a necesității efectuării modificărilor tehnice în sistemul informatic. În astfel de cazuri, termenul de plată va fi prelungit, astfel încât clienții vor avea la dispoziție același număr de zile pentru plata facturii.

E-ON şi Electrica, în schimb, spun că şi-au modificat sistemul informatic şi că toţi clienţii lor vor primi facturile la timp.

Facturile care urmează să fie emise trebuie să conțină și contravaloarea consumului pentru zilele care au trecut de la 1 noiembrie, de când se aplică mecanismul de plafonare și compensare stabilit prin lege. Legea, însă, adoptată la finalul lunii trecute, încă nu are norme de aplicare.

Aici nu e problema furnizorilor, ci problema statului. În situaţia în care statul avea gata aceste norme, poate nu neaparat pe 31 Octombrie, dar măcar pe 3, 4 Noiembrie, nu ne găseam în situatia asta. Mâine s-ar împlini 15 zile de cand legea i-ar obliga pe ei sa dea aceste norme”, a declarat Dumitru Chisăliţă - expert în energie, potrivit ObservatorNews.ro.

Ministrul Energiei promite că furnizorii vor avea normele de aplicare săptămâna viitoare dar susţine că se puteau descurca şi în lipsa lor.

Nu au de ce să facă acest lucru. Trebuie să separe luna Noiembrie de restul lunilor. Deci pot foarte bine să emită pentru luna Octombrie. Săptămâna viitoare, normele vor fi gata. Vor fi publicate şi nu va mai fi niciun impediment pentru a nu ştii cum îşi vor recupera banii furnizorii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Sprijinul de la stat pentru consumul de gaze naturale, în valoare de 33% din factură, şi de 29 de bani/kilowat la energia electrică, se va acorda pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Pentru ca cetățenii să poată beneficia de acest sprijin, consumul de gaze nu trebuie să depăşească în această perioadă 1000 de metri cubi, iar cel de curent trebuie să se încadreze în medie, sub 300 de kilowati lunar, mai notează ObservatorNews.ro.