Europarlamentarul Siegfried Mureşan: „Am încheiat negocierile pe rezoluţia Parlamentului European privind Republica Moldova”

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a anunţat că membrii Parlamentului European au încheiat negocierile pentru rezoluţia privind Republica Moldova, urmând a da un vot joi, în plen. Potrivit eurodeputatului, rezoluţia prevede atât acordarea statului de ţară candidată la UE pentru Republica Moldova, cât şi creşterea sprijinului financiar pentru această ţară, dar şi liberalizarea transportului şi comerţului dintre acest stat şi Ucraina.

Urmărește-ne peGoogle news
Europarlamentarul Siegfried Mureşan: „Am încheiat negocierile pe rezoluţia Parlamentului European privind Republica Moldova”
Foto: Siegfried Mureșan/Facebook

Am încheiat negocierile pe rezoluţia Parlamentului European privind Republica Moldova”, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan pe Facebook, precizând că „cel mai important element al rezoluţiei: noi, Parlamentul European, cerem acordarea Republicii Moldova statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană” şi că „această Rezolutie este cel mai ambiţios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituţie a Uniunii Europene”.

„Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european şi au oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi care au intrat în ţară fugind din calea războiului.

De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere şi Republicii Moldova. Din acest motiv, am iniţiat această rezoluţie, am negociat-o cu celelalte grupuri politice şi o vom vota mâine în plenul Parlamentului European”, a explicat eurodeputatul.

Potrivit europarlamentarului, alte elemente importante cuprinse în rezoluţie sunt integrarea Republicii Moldova la piaţa unică a Uniunii Europene, creşterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldovă şi solicitarea Comisiei Europene să înainteze o propunere privind liberalizarea deplină a transporturilor şi a comerţului dintre Republica Moldova şi Ucraina.

Prin accesul la piaţa unică, produsele moldoveneşti vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă şi oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din ţările Uniunii Europene”, a mai explicat europarlamentarul.