Elveția - Spania 1-1, 1-3 la loviturile de departajare

Spania a învins-o pe Elveția în sferturile EURO 2020, 4-1 după lovituri de departajare (1-1 după prelungiri).

Iul 2, 2021 - 21:44
Iul 2, 2021 - 21:53
Urmărește-ne peGoogle news
Elveția - Spania 1-1, 1-3 la loviturile de departajare
  • Spania va juca în semifinale cu Belgia/Italia.

Spania, în semifinale, la penalty-uri, portarul său apărând două lovituri de pedeapsă. Elveția, incredibilă, s-a luptat până la capăt. Dar extraordinarul ei goalkeeper, poate cel mai bun la Euro, a fost depășit în cele din urmă.

Primul "sfert" de Euro, la Sankt Petersburg, cu Ovidiu Hațegan rezerva arbitrului englez Michael Oliver. Față în față, echipele care au câștigat cele mai frumoase meciuri ale acestui turneu final.

Elveția, condusă de Franța cu 1-3 când mai erau doar zece minute înainte de final, a egalat în ultima clipă, 3-3, învingând la București la penalty-uri, 5-4. O calificare în premieră pentru echipa lui Petkovici".

Pentru Spania, a fost invers. La Roja a avut 3-1 în fața Croației, dar a pierdut avantajul spre sfârșit (84-90Ă2). A dominat însă prelungirile, 5-3!

Jocul a început exact cum era de așteptat. Cu posesia prelungită a ibericilor, adversarii așteptând contraatacul. Aceasta era strategia helvetă, numai că planul s-a năruit încă din start. După un corner, Jordi Alba a tras și Zakaria a deviat în propria poartă. Sommer, nicio șansă. 0-1 (8). Tocmai Zakaria, înlocuitorul căpitanului Granit Xhaka, suspendat, și-a dat autogol. A treia eroare similară de care a profitat formația lui Lucho Enrique.

La 0-1, roș-albii erau obligați să atace, să facă presing, să alerge mai mult. Nu era ușor. Ei călătoriseră cel mai mult la Euro: 13.400 de kilometri pentru cele cinci întâlniri! Și, mai rău, s-a accidentat și Embolo, unul dintre oamenii de forță ai ofensivei.

Încurajată de nelipsitul Manolo, faimosul toboșar cu bască, Spania a păstrat posesia, dar nu mai era 75%, ca la jumătatea primei reprize, ci numai 66%, după 45 de minute. Elvețienii, tot mai prezenți în joc, cu multe cornere, totuși, fără șut pe poartă. Nici spaniolii nu găsiseră prea mult spațiul porții, dar ei marcaseră. Un gol putea fi suficient pentru a juca semifinalele. Oare?

Iată și prima mare ocazie a jucătorilor lui Petkovici! Cum altfel? La un corner! Cap Zakaria, la o palmă de bară (56). Încă una, Zuber (64), primul lor balon pe poartă. A salvat Unai.

Roșul se vedea tot mai mult, tot mai periculos. Golul era aproape, părea inevitabil. Iar tabela s-a schimbat: o nesincronizare în apărarea albilor, Laporte a respins în Pau Torres. Și, dintr-o dată, Shaqiri a rămas singur, în centrul careului, în poziție de șut. Nu a ezitat o clipă. 1-1 (68). Shaq Attack! Și 2-1 pentru ei la mingi cadrate.

Să elimine Elveția și Spania, după Franța? Ar fi chiar impresionant! Numai că, în plin elan al echipei sale, Freuler a stricat tot. S-a aruncat cu ambele picioare asupra balonului și gleznelor lui Gerard Moreno. Eliminare directă (77)!

În 10, Țara Cantoanelor nu mai putea plonja în atac. Dar nici n-a cedat. Prelungiri! A fost asediu spaniol. Opt șuturi pe poartă în extra time. 10-2 în total! Degeaba! Sommer a apărat divin.

Penalty-uri. A doua oară la rând pentru elvețieni. Ibericii rataseră 6 lovituri de pedeapsă înainte. Primele două, Ramos, pe 14 noiembrie 2020, la 1-1 cu Elveția în Nations League. Blocate de Sommer.

Sergio nu era la Euro, însă Sommer, da! Și spaniolii au irosit primul 11 metri. Bară, Busquets! A apărat însă Unai la Schar! Și Sommer, la Rodri. Și Unai, în fața lui Akanji! Incredibil. Portarii au fost eroii. Iar Vargas a trase peste. Dacă transforma Oyarzabal, Spania era se califica. Gooool! 3-2, La Roja în semifinale!

Gazeta Sporturilor