Elisabeth Borne este noul premier al Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a numit-o, astăzi, pe Elisabeth Borne în funcția de prim-ministru al Franței, aceasta devenind a doua femeie care conduce guvernul de la Paris în ultimii 30 de ani.

Urmărește-ne peGoogle news
Elisabeth Borne este noul premier al Franței
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Macron a făcut numirea după ce fostul premier Jean Castex și-a anunțat demisia, în cursul zilei de astăzi, relatează Reuters, preluat de HotNews.ro

În vârstă de 61 de ani, Borne este o birocrată de carieră care a ocupat mai multe funcții în guvernul francez în perioada în care a fost membră a Partidului Socialist, ea alăturându-se ulterior partidului La République en Marche fondat de Macron.

Ea a fost ministru al Transporturilor între 2017 și 2019, iar apoi pentru o scurtă perioadă ministru al Mediului în 2019, perioadă în care a promovat legislație prietenoasă față de bicicliști.

Ea a preluat apoi portofoliul Muncii și a supervizat negocierile cu sindicatele care au dus la reducerea ajutorului de șomaj pentru unele persoane fără loc de muncă.

În timpul mandatului său șomajul a scăzut în Franța la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani iar șomajul în rândul tinerilor la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani.

O tehnocrată discretă care nu a candidat niciodată pentru o funcție publică, Borne s-a remarcat ca un negociator dus în discuțiile cu sindicatele în timpul primului mandat al lui Emmanuel Macron.

Ca ministru al Transporturilor ea a rezistat în 2017 mai multor săptămâni de proteste și greve pentru a pune capăt unui sistem de pensii și beneficii generoase de care beneficiau angajații companiei feroviare naționale SNCF.

Elisabeth Borne a devenit prima femeie numită prim-ministru al Franței în ultimii 30 de ani după ce Edith Cresson a ocupat pentru scurt timp funcția în timpul președinției socialistului François Mitterrand la începutul anilor 1990.