După aproape 20 de ani de misiune, armata SUA a finalizat retragerea din Afganistan - Militarii americani au distrus avioane și blindate, înainte de a părăsi capitala afgană

Imaginea plecării militarilor americani din Afganistan a fost oferită de Departamentul pentru Apărare al SUA, care a publicat pe Twitter o fotografie cu ultimul militar american care părăsește Afganistanul.

Aug 31, 2021 - 09:54
Urmărește-ne peGoogle news
După aproape 20 de ani de misiune, armata SUA a finalizat retragerea din Afganistan - Militarii americani au distrus avioane și blindate, înainte de a părăsi capitala afgană

Potrivit Departamentului pentru Apărare al SUA, ultimul militar american care s-a urcat în ultimul avion care a plecat din Afganistan este generalul-maior Chris Donahue.

După plecarea ultimului avion american din Kabul,talibanii au sărbătorit victoria.

"Am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupație a Afganistanului de cătreStatele UniteșiNATOs-au încheiat în această seară", a declarat Anas Haqqani, liderul mișcării islamiste, pe Twitter, imediat după anunțul făcut de Pentagon. "Sunt foarte fericit după douăzeci de ani de jihad, sacrificii și greutăți, că am satisfacția de a vedea aceste momente istorice", a adăugat acesta.

Focuri de armă s-au auzit la Kabul după ce armata SUA și-a confirmat plecarea din Afganistan după 20 de ani de război.

Un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, a dezvăluit măsurile luate de Pentagon cu privire la retragerea din Afganistan.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a subliniat generalul McKenzie.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine – la un cost de 1 milion de dolari bucata – şi 27 de autovehicule uşoare Humvee, însă toate au fost scoase din uz. 

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM, care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut, chiar înainte de decolarea ultimului avion. Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme. Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată”, a mai adăugat responsabilul american.