Donald Trump, amendat cu 10000 de dolari pe zi, pe perioada în care nu cooperează în ancheta fiscală împotriva Trump Organization

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost condamnat luni, de către un judecător din New York, la plata a 10.000 de dolari pe zi, atât timp cât refuză să furnizeze documente contabile şi fiscale în cadrul unei anchete în civil împotriva Trump Organization.

Urmărește-ne peGoogle news
Donald Trump, amendat cu 10000 de dolari pe zi, pe perioada în care nu cooperează în ancheta fiscală împotriva Trump Organization
Foto: Gage Skidmore / Wikimedia

„Aceasta este o victorie majoră. Un tribunal s-a pronunţat în favoarea noastră şi l-a condamnat pe Donald Trump cu privire la obstrucţionare”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter procurorul general al statului New York, aleasa democrată Letitia James.

Donald Trump trebuie să plătească 10.000 de dolari pe zi, în fiecare zi în care continuă să sfideze ordinul curţii de a preda documente biroului meu”, îşi exprimă satisfacţia procurorul general, care continuă de ani de zile o anchetă cu privire la eventuale fraude în practicile fiscale ale Trump Organization.

La 17 februarie, Letitia James a obţinut de la un judecător newyorkez un ordin prin care miliardarul republican, fiul său Donald Jr. şi fiica sa Ivanka să fie audiaţi sub jurământ în cadrul acestei anchete.

Familia Trump a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Însă tribunalul a cerut, înainte de 31 martie, o serie de documente contabile şi fiscale privind Trump Organization.

În urma lipsei oricărui răspuns, Letitia James a atacat la Curtea Supremă a statului New York şi a cerut ca Trump să fie găsit vinovat de „obstrucţionare prin refuzul său de a se conforma unui ordonanţe a unui tribunal”.

Procurorul general al New Yorkului suspectează Trump Organization de faptul că a supraestmat „în mod fraudulos” valoarea unor proprietăţi imobiliare atunci când a cerut împrumuturi bancare şi că le-a subestimat la fisc, cu scopul de a plăti impozite mai mici.

În paralel cu această anchetă în civil, o anchetă penală, distrinctă, a fost deschisă la Manhattan cu privire la posibile fraude financiare în cadrul grupului lui Trump.