Doi pacienţi au murit carbonizați și o infirmieră a suferit arsuri, în urma unui incendiu izbucnit la un spital din Ploiești

Un incendiu a izbucnit joi dimineaţă în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde erau internați 20 de pacienţi cu COVID-19. Doi bolnavi, bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani, au murit carbonizaţi, iar o infirmieră a suferit arsuri.

Noi 11, 2021 - 09:07
Urmărește-ne peGoogle news
Doi pacienţi au murit carbonizați și o infirmieră a suferit arsuri, în urma unui incendiu izbucnit la un spital din Ploiești

Alţi 15 pacienți au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a Spitalului Judeţean, în timp ce trei au refuzat transferul.

Incidentul are loc la mai puțin de o lună și jumătate de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit 7 pacienți. Este a patra tragedie în mai puțin de un an, după incendiile de la spitalul din Piatra Neamț și de la Institutul "Matei Balș", notează hotnews.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, medicul Bogdan Nica, a declarat joi, după incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase, că instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.

Nu de la instația de oxigen s-a produs incendiul, ci de la o defecțiune fie de la un aparat, un pulsoximetru, fie patul a fost mișcat. Bolnavul era foarte agitat, a mișcat patul și probabil s-a produs o scânteie. Într-o atmosferă cu încărcătură mare de oxigen s-a produs incendiul.

Este un risc asumat când tratezi cu cantitate mare de oxigen. Ori e scânteie sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul.

Infirmiera, în timp ce încerca să-i pună masca pacientului care era foarte agitat, a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor a stins imediat costume, apoi au intervenit cu extinctoarele în salon. A venit și ISU și incendiul s-a stins în zece minute. Practic a fost localizat la un singur salon”, a declarat medicul Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Potrivit medicului, secția în care a avut loc incendiul era nouă.

"Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă... Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen... Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii", a mai spus Nica.

O infirmieră care se afla în salon a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi a fost transferată la Spitalul Floreasca.

În salonul în care se manifesta incendiul erau doar doi pacienţi, cei care au decedat, precizeză ISU Prahova.

Pe secţie erau în total 21 de pacienţi - 16 au fost evacuaţi, trei au refuzat transportul şi doi au murit.

"Cauza va trebui stabilită de specialiști, să vedem dacă ține de o chestiune obiectivă sau poate fi și subiectivă. Infirmiera (care a fost rănită - n.r.) era în salon, iar colegii au intervenit și au reușit să stingă cu stingatoarele. Incendiul s-a propagat și a fost stins de pompieri în 3 minute. Din păcate, doi pacienți au decedat.

Nu știm exact filmul evenimentelor. Primul lucru care va trebui stabilit e cauza incendiului. Dacă e vorba de o acumulare de oxigen, vorbim de o clădire recent renovatăv sau e un alt tip de cauză.

De pe un moment pe altul a luat foc și combinezonul asistentei, ceea ce ne-ar putea arăta, dacă vreți, că era o acumulare de oxigen. Specialiștii în securitate la incendiu vor trebui să se pronunțe.

Suntem din păcate în plin val pandemic 4 și suprasolicitarea sistemului medical e evidentă. Va trebui să așteptăm cauzalitatea legată de speța de astăzi, pentru că nu ar fi corect să stabilesc eu o anumită vinovăție. Va trebui să avem încredere și răbdare pentru ca specialiștii să se pronunțe.

În fiecare dimineață, Inspecția Sanitară de Stat, în fiecare spital unde sunt pacienți tratați de COVID, se face inspecție. Cei de la ISU, la fiecare 3 ore, fac controale legate de securitatea la incendiu.

DGSU spune că erau ceva problememe legate de autorizație – nu o avea, de aceea au fost și amendați.

Autorizația e importantă, ea relevă o anumită stare de fapt la momentul acordării. Toate datele trebuie analizate.

E nevoie de investiții masive pentru infrastructură nouă. Nu se poate face de pe o zi pe altă, dar trebuie găsite soluții. Nu vreau să antamez că asta ar fi soluția sau cauza", a afirmat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.