Dmitri Peskov: Rusia are aliați în UE, cu o abordare mai constructivă și mai sobră

Rusia are aliați în Uniunea Europeană care au adoptat o „poziție mai sobră” în contextul invadării Ucrainei de către Moscova, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Urmărește-ne peGoogle news
Dmitri Peskov: Rusia are aliați în UE, cu o abordare mai constructivă și mai sobră
Foto: MFA Russia/ Twitter

Sunt țări care iau o poziție mult mai constructivă și mai sobră, o poziție mai independentă. Nu le vom numi, ele există”, a spus Peskov după ce a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă Rusia are aliați printre țările membre ale UE care ar putea transmite poziția Moscovei la summiturile care au loc joi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că „aceste țări sunt bine cunoscute experților”. „Nu vreau să le numesc”, a repetat el.

În cadrul aceleiași conferințe de presă Peskov a acuzat că majoritatea statelor NATOsuferă de o înțelegere isterică și inadecvată" a războiului din Ucraina.

El a vorbit de asemenea de decizia Bulgariei de a-și rechema ambasadorul de la Moscova pentru consultări, afirmând că Sofia a dat dovadă de o atitudine „neprietenoasă” față de Rusia.

Ne vom chema ambasadorul din Rusia pentru consultări... De obicei, atunci când o țară își recheamă ambasadorul pentru consultări, cealaltă parte implicată ar trebui să facă același lucru”, a comentat joi premierul bulgar Kiril Petkov.

La începutul săptămânii ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a declarat în timpul unui interviu acordat unei televiziuni ruse că poporul bulgar nu sprijină retorica și poziția guvernului său față de Rusia și operațiunea specială din Ucraina.

Săptămâna trecută Bulgaria a anunțat expulzarea a 10 diplomați ruși, citând activitățile incompatibile” cu statutul diplomatic al acestora.

Comentariile lui Peskov de joi vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat Gazprom să încaseze plățile pentru gaze naturale în ruble de la țările pe care Moscova le consideră „neprietenoase”.

În pofida comentariilor lui Dmitri Peskov privind „aliații” Moscovei din UE, toate statele membre ale Uniunii Europene au fost trăcute de Rusia pe lista sa a țărilor „neprietenoase”.

Cât mai durează „operațiunea specială” din Ucraina

”A trecut exact o lună de la debutul operațiunii militare speciale din Ucraina, care decurge conform planului și toate obiective stabilite vor fi atinse. Viața revine la normalitate în teritoriile deja eliberate de naționaliști”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, într-o postare pe contul oficial de twitter al ministerului.

Zaharova a mai declarat că operațiunea se va termina atunci când Kievul va admite nevoia ”unei soluții pașnice la problema demilitarizării, a denazificării și a transformării Ucrainei într-un stat neutru”.

Sperăm că Kievul va admite necesitatea unei soluții pașnice la problema demilitarizării, denazificării și a transformării Ucrainei într-un stat neutru. Cu cât mai repede va înțelege acest lucru regimul de la Kiev, cu atât mai repede se va încheia operațiunea”, a mai transmis aceasta.

Sursa: Hotnews.ro