Directorul Teatrului Bolșoi din Moscova a demisionat: „Nu vreau să aleg între Ceaikovski, Stravinski şi Beethoven, Brahms”
Directorul muzical Teatrului Bolșoi, Tugan Sokhiev, și-a anunțat demisia, spunând că se simte presat din cauza apelurilor de a lua o poziție în conflictul din Ucraina, relatează The Guardian.
Rusul a declarat că demisionează „cu efect imediat” din postul său la teatrul din Moscova, precum și din postul său echivalent la Orchestrea Națională a Capitolei din Toulouse din Franța.
Sokhiev a fost numit director la Bolșoi în 2014, pentru a îmbunătăți imaginea Teatrului, după mai multe scandaluri, printre care și atacul cu acid din 2013 asupra directorului său artistic de atunci, Serghei Filin.
El provine din aceeași regiune, Osetia de Nord a Rusiei, ca dirijorul Valeri Gherghiev, o vedetă, și este considerat a fi protejatul său.
Gherghiev, un loialist al Kremlinului, a fost concediat de la Filarmonica din München pentru că nu a denunțat acțiunile Rusiei.
Sokhiev a spus într-o declarație lungă că „mulți oameni așteptau să mă exprim și să audă de la mine poziția mea cu privire la ceea ce se întâmplă în acest moment”, referindu-se la acțiunea militară a Rusiei în Ucraina.
El a spus că a decis să demisioneze după ce „a fost forțat să înfrunte opțiunea imposibilă de a alege între iubiții mei muzicieni ruși și iubiții muzicieni francezi”.
El a citat opoziția autorităților din Toulouse față de organizarea unui festival de muzică franco-rusă acolo, spunând că „vreau să mă exprim pentru pace”.
Sokhiev a devenit director muzical al orchestrei din Toulouse în 2008 și a continuat să lucreze cu orchestra și după ce s-a alăturat Teatrului Balșoi.
Sokhiev nu a spus în mod explicit dacă susține sau se opune acțiunilor Rusiei în Ucraina, în timp ce a spus că „nu am susținut niciodată și voi fi întotdeauna împotriva oricăror conflicte sub orice fel și formă”.
El a spus că muzicienii devin „victime ale așa-numitei „culturi de anulare”” și a sugerat că muzica rusă ar putea fi amenințată. „În curând voi fi rugat să aleg între Ceaikovski, Stravinski, Şostakovici şi Beethoven, Brahms, Debussy”, a avertizat el.