Directoratul Național de Securitate Cibernetică: Războiul dintre Rusia și Ucraina, exploatat de hackeri, prin mesaje false de donații

Specialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrag atenţia asupra faptului că, în aceste zile, hackerii exploatează la maximum conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina prin transmiterea de mesaje false prin care utilizatorii sunt îndemnaţi să facă donaţii pentru cauza Ucrainei.

Urmărește-ne peGoogle news
Directoratul Național de Securitate Cibernetică: Războiul dintre Rusia și Ucraina, exploatat de hackeri, prin mesaje false de donații
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ
„Pentru a crește șansele de succes ale unui atac, infractorii cibernetici se folosesc de multe ori de context, de subiectele zilei care atrag audiență.
În debutul pandemiei, am observat folosirea abundentă a subiectului #Coronavirus în tentativele de fraudă, iar acum, odată cu începutul oficial al conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, atacatorii vor exploata această nouă temă de interes internațional.
Atenție în perioada următoare la tentative de fraudă în mediul online care folosesc ca element psihologic de situația din Ucraina, pentru a convinge utilizatorii să facă anumite acțiuni pripite.
  • Fiți vigilenți cu privire la postările de pe social media sau din mesaje primite din surse necunoscute, prin care se face apel la donații pentru cauza Ucrainei și evitați să furnizați date sau să trimiteți bani, fără o documentare referitor la legitimitatea inițiativei!
  • Eventuale plăți efectuate pe site-uri de #phishing pot duce la situația în care atacatorii să extragă de la dvs. nu doar bani, ci și datele de card sau date personale.
  • Evitați accesarea de link-uri din astfel de postări, ori din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute.
  • Nu furnizați date financiare, date personale sau date de autentificare, în urma unor astfel de cereri venite pe social media.
  • Evitați sponsorizarea involuntară a criminalității cibernetice și raportați astfel de inițiative suspecte către Directorat la 1911 sau pe e-mail la alerts@dnsc[.]ro