Despăgubiri de 17500 de lire pentru un român care s-a rănit la mână, în timp ce încerca să-și ucidă soția, în Marea Britanie

Un tâmplar român, condamnat pentru tentativă de omor, pentru că şi-a atacat soţia cu un cuţit de bucătărie cu intenţia de-a o ucide, a obţinut daune. Acesta a dat în judecată Serviciul de Sănătate Publică din Anglia pentru că s-a rănit în timpul atacului şi nu a fost operat la timp.

Urmărește-ne peGoogle news
Despăgubiri de 17500 de lire pentru un român care s-a rănit la mână, în timp ce încerca să-și ucidă soția, în Marea Britanie
Sursa foto: stiridiaspora.roAdevărul.ro

Un român de 36 de ani a fost condamnat la 11 ani de închisoare în decembrie 2015 pentru tentativă de omor, după ce a înfipt un cuţit în spatele soţiei sale, Daniela, şi a tăiat-o apoi şi pe faţă. Atacul a avut loc în bucătăria casei unde familia locuia. Agresorul era sub influenţa alcoolului la acel moment, scrie yellowad.co.uk, potrivit adevărul.ro.

Anchetatorii au stabilit că arma albă, un cuţit de bucătărie, a intrat prin sânul drept al Danielei, soţia românului, a trecut printre două coaste, printr-un plămân şi i-a atins şi ficatul. 

În urma agresiunii, românca, în vârstă de 35 de ani, a fost internată aproape patru luni în spital şi a rămas cu cicatrici permanente.

Bărbatul a înjunghiat-o cu atâta ferocitate pe partenera lui de viaţă, încât s-a tăiat la două degete de la mâna dreaptă, iar medicii au stabilit atunci că necesită o intervenţie chirurgicală imediată, lucru care nu s-a întâmplat.

Românul a fost eliberat după executarea a doar cinci ani din pedeapsa la care fusese condamnat. 

În timp ce era încarcerat, a depus o cerere de despăgubire împotriva Serviciului de Sănătate Publică (NHS) din Marea Britanie, argumentând că medicii nu i-au tratat suficient de repede rănile de la mâna unde se lovise cu cuţitul, după ce a fost închis în închisoarea din Bedford şi a rămas astfel cu sechele pe viaţă.

În urma unei audieri din mai 2021 la Tribunalul din Norwich, bărbatul de 36 de ani a primit daune de 8.500 de lire sterline. Judecătorul care a instrumentat cazul a respins cea mai mare parte a pretenţiilor sale pentru neglijenţă, pe motiv că a minţit cu privire la modul în care a suferit vătămarea.

Avocaţii săi au contestat ulterior decizia la instanţa superioară din Marea Britanie, iar un alt judecător a hotărât ca despăgubirea să fie majorată la 17.500 de lire sterline. Magistratul a spus că nu contează dacă românul şi-a tăiat degetele „deschizând o cutie de fasole sau în timp ce încerca să-şi ucidă soţia”, ci are relevanţă doar faptul că nu a primit asistenţă medicală la timp.

Bărbatul de 36 de ani ceruse iniţial daune de 125.000 de lire sterline, susţinând că nu a fost operat la timp la mâna la care se rănise cu arma albă în timp ce încerca să îşi ucidă soţia, ceea ce l-a împiedicat ulterior să lucreze ca tâmplar şi a pierdut astfel venituri importante. La toate acestea se adaugă costurile unei operaţii în România şi cele cu îngrijirile medicale.

Sursa: Adevărul.ro