Deprofesionalizare fără precedent a funcțiilor de conducere din MAI - Agenții de Poliție, mai competenți decât șefii lor

Simulacrele de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de șefi în Poliția Română, organizate în ultimii ani, precum și desemnările și împuternicirile făcute pe criterii politice au deprofesionalizat grav instituția. Sindicaliștii de la Europol spun că s-a ajuns ca agenții de poliție din stradă să fie mai competenți decât șefii lor, ceea ce arată clar dezastrul din sistem.

Iun 29, 2021 - 18:37
Urmărește-ne peGoogle news
Deprofesionalizare fără precedent a funcțiilor de conducere din MAI - Agenții de Poliție, mai competenți decât șefii lor

La concursurile pentru posturile de șefi în Poliție există la acest moment doar o prevedere generică în lege care spune că singura probă este interviul. Pentru a înlătura acest subiectivism halucinant în numirea șefilor, Sindicatul Polițiștilor Europol a propus ca aceste concursuri să aibă trei probe, înregistrate audio-video.

Una să fie interviul, în cadrul căruia se prezintă şi un proiect managerial referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, a doua, proba scrisă pe subiecte structurate în concret pe problematica profesională specifică activității operative desfășurată de polițiști, precum și pe cea referitoare la activitatea managerială, iar cea de-a treia, o probă practică pentru evaluarea aptitudinilor manageriale, care constă în rezolvarea unei activităţi, a unei situaţii sau a unei succesiuni de activităţi ori situaţii întâlnite în mod curent sau care pot apărea în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

Refuzul MAI de a ridica nivelul de dificultate a condițiilor de ocupare a funcțiilor de conducere este o dovadă clară a faptului că vor în continuare să-și numească în funcții oameni apropiați partidelor, în așa fel încât să nu suporte consecințe juridice pentru faptul că au intervenit în aceste situații. Dacă am avea probele de concurs propuse de noi ar rămâne urme și dovezi incontestabile cu privire la competența sau incompetența unui candidat de a ocupa postul respectiv. Avem un video obținut în instanță cu un concurs susținut de un candidat la Poliția orășenească din Harghita. Acesta a fost întrebat care este rolul controlului managerial, candidatul s-a bâlbâit, iar examinatorul a spus: <<de co-or-do…>>. <<Nare>>, a răspuns candidatul. Deci despre ce vorbim? Așa se desfășoară acum concursurile”, a declarat pentru Național Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sindicaliștii semnalează faptul că piramida responsabilităților în Poliție s-a răsturnat, pentru orice greșeală fiind pedepsiți doar agenții, în timp ce șefii nu suportă niciun fel de consecință, deși deciziile au fost luate de către cei cu funcții de conducere.

Nimeni nu își mai asumă nimic și toate deciziile trebuie să le ia agentul din stradă. Am avut câteva cercetări disciplinare ale polițiștilor că au emis ordin de restricție sau că nu au emis, pe motiv că nu au evaluat corect situația. Și am vrut să știm și noi după ce criterii trebuie să evalueze polițistul dacă victima se află sau nu într-un risc. Răspunsul a fost că vor analiza la nivelul conducerii. Și atunci le-am spus celor de la IGPR că, în aceste condiții, polițiștii din stradă sunt cei mai competenți, pentru că ei iau o decizie pe loc, fără să se ducă la șefi care să analizeze. Ei aplică legea asumându-și responsabilitatea. Astăzi, un inspectorat de poliție poate fi condus de o femeie de serviciu, pentru că singurul lucru pe care îl face un manager este să pună rezoluții pe orice lucrare: <<rog măsuri legale>>. Nu se știe care sunt acelea, nu le indică. Unii șefi nu-și asumă răspunderea că sunt habarniști, iar alții pentru că le e frică să nu fie destituiți, fiind împuterniciți sau desemnați”, a mai precizat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

Generalizarea incompetenței

Agenții de poliție care au efectuat mastere la Academia de Poliție nu vor putea deveni ofițeri. Singurii care vor beneficia de acest lucru sunt civilii, care, după un an de masterat, vor fi transformați în ofițeri de poliție. Răspunsul halucinant dat de reprezentanții MAI sindicaliștilor a fost că polițiștii nu au făcut master profesional, deși masterul în cercetare penală, de exemplu, nu poate fi mai profesional de atât.

I-am întrebat pe cei de la MAI ce materii în plus se pot studia la masterul profesional pe cercetare penală, față de ce au studiat polițiștii, că nu există alt Cod Penal, alt Cod de Procedură Penală, alte reguli de cercetare penală. Evident că nu au știut să răspundă, au spus că vor analiza”, a mai afirmat Cosmin Andreica.

Sursa: Național