UPDATE: Delegațiile Ucrainei şi Rusiei nu au ajuns luni la niciun rezultat, după a treia rundă de negocieri

După o săptămână şi jumătate de război, reprezentanții Rusiei şi ai Ucrainei s-au întâlnit luni pentru o a treia rundă de discuţii. Următoarea runda de negocieri va avea loc joi în Antalya, discuții la care vor participa miniștrii de externe rus și ucrainean, Lavrov și Kuleba, potrivit ministrului turc de externe.

Urmărește-ne peGoogle news
UPDATE: Delegațiile Ucrainei şi Rusiei nu au ajuns luni la niciun rezultat, după a treia rundă de negocieri
Foto: Twitter

UPDATE 4:08

Reprezentantul Moscovei la ONU spune că Rusia va înceta focul și va deschide coridoarele umanitare pe 8 martie.

Vasily Nebenzya a anunțat pe 7 martie, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, că încetarea temporară a focului va fi valabilă începând cu ora 10 dimineața, ora Moscovei, și că se va permite evacuarea locuitorilor din Kiev, Cernihiv, Sumy și Mariupol.

UPDATE 3:25

Japonia interzice exportul de echipamente de rafinare a petrolului în Rusia.

UPDATE 3:25

Unitatea de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pe 7 martie.

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina nu raportează momentan o creștere a nivelurilor de radiații la loc. 

UPDATE 2:23

Consiliul Băncii Mondiale a decis să sprijine Ucraina cu suma de 723 de milioane de dolari.

UPDATE 0:56

Procter & Gamble va opri toate investițiile de capital în Rusia și va reduce semnificativ gama de produse vândute acolo.


UPDATE 22:40

Un incendiu de proporții a fost semnalat în Zhytomyr, aflat la circa 150 de km de Kiev, la două depozite militare de carburanți.

Deflagrația ar fi pornit de la o explozie provocată de armata rusă.

UPDATE 22:33

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, transmite că în acest moment, un număr total de 2046 de studenți străini, provenind din 27 de țări, nu au posibilitatea să iasă din Ucraina, din cauza bombardamentelor armatei ruse.

Aceasta spune că studenții sunt blocați în orașele Sumî, Cernihiv și Mariupol, din pricina bombadamentelor rusești.

Mai precis, sunt 659 de studenți din Indua, 160 din China, 144 din Turcia și 400 din Nigeria.

Printre studenți se numără și cetățeni din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, Asia de Sud-Est, Kazahstan, Singapore și Arabia Saudită. Ignorând apelul liderilor acestor țări care cer să ofere coridoare umanitare studenților, rușii se bucură să-i umilească, inclusiv pe liderii unor țări precum China, India și Turcia”, a scris Iryna Vereshchuk pe contul său de Facebook.

UPDATE 22:30

„Rusia vrea să folosească coridoarelor umanitare cerute înspre Rusia și Belarus pentru a-și regrupa trupele și a reaproviziona. Ucraina înțelege acest lucru și respinge posibile manipulări”, a declarat vicepremierul și ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereșciuk.

Ucraina va continua negocierile privind deschiderea coridoarelor umanitare.

"Nu pot exista negocieri între armate. Dar coridoarele umanitare trebuie negociate. Încă nu pot fi deschise. Cu toate acestea, am implicat deja comunitatea mondială, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a devenit mai activ, misiunea ONU s-a alăturat.Vedem apeluri personale precum cele făcute de președintele francez Macron către Putin”, a spus Vereșciuk. Viceprim-ministrul a subliniat că evacuarea ucrainenilor poate avea loc doar în interiorul Ucrainei.

Vereșciuk a adăugat că situația în zonele în care populația trebuie evacuată rămâne critică.

Potrivit viceprim-ministrului, la Mariupol situația este foarte grea, orașul fiind aproape izolat. Rușii au tras într-un convoi de 8 camioane cu medicamente și alimente și 30 de autobuze care evacuau oamenii.

UPDATE 22:13

Statele Unite nu ar obiecta la transferul de către Polonia a avioanelor de luptă sovietice către Ucraina, lucrând la măsuri similare cu alți membri NATO, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

UPDATE 22:00

Unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din lume, Robert Lewandowski, a reziliat contractul cu compania chineză Huawei, din cauza cooperării sale cu Rusia.

UPDATE 21:16

Consilierul Ministerului Afacerilor Interne, Gerashchenko, relatează că, de la începutul războiului, 2.000 de militari ai armatei ruse s-au predat Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 21:15

La Nikolaev, la ora 5 dimineața, racheta de croazieră Caliber a lovit cazarma în care dormeau militarii armatei ucrainene. Opt persoane au fost ucise, 19 au fost rănite și alte opt au fost date dispărute.

UPDATE 21:14

Platforma de freelance Upwork își suspendă activitatea în Rusia și Belarus

Mii de oameni vor rămâne, astfel, fără proiecte de muncă.

UPDATE 21:04

A treia rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat fără rezultate. Părțile au convenit să schimbe logistica coridoarelor umanitare, potrivit lui Mykhailo Podoliak, consilier al administrației lui Zelensky.

Cu toate acestea, „nu există rezultate care să îmbunătățească semnificativ situația”.

Un negociator rus a declarat, citat de AFP, că noua rundă de negocieri nu a fost la „nivelul așteptărilor”.

Sperăm că data viitoare vom putea realiza un progres mai mare”, a spus Vladimir Medinski în timpul unui briefing de presă difuzat de postul de stat rus Rossia 24.

Negocierile desfăşurate luni au avut loc la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, unde s-a ţinut şi a doua rundă de negocieri. Conform agenţia Interfax, pe agenda discuţiilor sunt trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare

UPDATE 20:55

Premierul Bulgariei spune că țara sa ar putea cere anumite scutiri, dacă noile sancțiuni UE includ interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.

UPDATE 20:30

Administrația Biden este gata să impună o interdicție a importurilor de petrol rusesc în Statele Unite, chiar și fără participarea aliaților din Europa, transmite Reuters, citând surse.

UPDATE 20:00

Peste 200 de școli, aproape 30 de spitale și 1.500 de clădiri rezidențiale au fost distruse de armata rusă în Ucraina, a anunțat luni, 7 februarie, purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Potrivit acestuia, în urma atacurilor, peste 900 de așezări au rămas fără electricitate și căldură.

„Barbarii secolului XXI. Rusia a deteriorat/ distrus 202 școli, 34 de spitale, peste 1.500 de clădiri rezidențiale. Mai mult de 900 de localități sunt complet lipsite de curent electric, apă și căldură. Armata rusă nu este în stare să lupte împotriva altor armate, dar știe cum să ucidă civili!”, a scris Podoliak pe Twitter.

UPDATE 19:45

Un membru al delegației ucrainene a declarat, în urma negocierilor cu Federația Rusă, că există puține progrese în îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare.


UPDATE 15:35

Președintele Franței, Emmanuel Macron îl acuză de ipocrizie și cinism pe omologul său rus, Vladimir Putin, după ce Moscova a declarat că va deschide culoare umanitare, pentru a permite evacuarea civililor din mai multe orașe ale Ucrainei, dar numai către Rusia și Belarus.

UPDATE 15:30

O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, au declarat luni reprezentanții Crucii Roşii internaţionale, după eșecul unor încercări de evacuare a civililor din orașul asediat. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare.

UPDATE 14:00

Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Rusia va finaliza demilitarizarea Ucrainei.


UPDATE 13:30

Ministrul turc de externe a declarat că miniștrii de externe rus și ucrainean, Lavrov și Kuleba se vor întâlni la Antalya.


UPDATE 12:50

Mintsifry (Ministerul Digitalizării, Comunicării și Mass Mediei din Rusia) declară că nu va deconecta Rusia de la internetul global.

Site-urile web rusești sunt constant atacate de atacuri cibernetice din străinătate. Ne pregătim pentru diferite scenarii pentru a asigura disponibilitatea resurselor rusești. Nu avem planuri să oprim internetul”, au declarat reprezentanții ministerului.

UPDATE 12:45

Boeing suspendă achizițiile de titan din Rusia, relatează The Wall Street Journal.

UPDATE 12:40

Delegația Rusiei se îndreaptă spre locul în care va avea loc cea de-a treia rundă de discuții pentru încheierea conflictului militar din Ucraina.

Rusia anunță că delegația sa are aceeași componență, ca la primele două întâlniri. Încă nu se știe cine va face parte din delegația Ucrainei (un membru care a participat la primele două negocieri a fost ucis în timpul unei misiuni umanitare). 

UPDATE 12:20

Autoritățile ucrainene au dat publicității un nou bilanț al pierderilor suferite de Rusia, de la începutul invaziei, pe 24 februarie.

UPDATE 12:10

Peste 140000 de ucraineni s-au întors în țară, de la începutul invaziei ruse, anunță autoritățile din Ucraina.

UPDATE 11:50

20000-25000 de cetățeni ruși au trecut granița cu Georgia în ultimele zile, a declarat ministrul economiei din Georgia, Levan Davitashvili.

UPDATE 11:05

Consiliul local al orașului Hostomel informează că primarul Youri Prilipko a fost ucis duminică, în timp ce oferea ajutor umanitar locuitorilor.

UPDATE 11:00

La cererea lui Macron către Putin”, ministerul rus al Apărării a anunțat încetarea focului de la 9:00, ora Kievului, pe 7 martie, precum și deschiderea de coridoare umanitare pentru civilii de la Kiev, Mariupol, Harkiv și Sumy, către Belarus și Rusia, relatează presa rusă.

O nouă discuție telefonică între Putin și Macron a avut loc duminică.

UPDATE 10:30

Rusia angajează mercenari din Siria, care au experienţă în gherila urbană, pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani.

UPDATE 09:59

Aproape 5.000 de persoane au fost reținute la protestele anti-război din Rusia, de duminică, 6 martie. Cele mai multe persoane au fost reținute în Moscova și St Petersburg.

UPDATE 09:50

Marea Britanie „injectează” 100 de milioane de dolari în economia Ucrainei pentru a atenua presiunile financiare create de invazia neprovocată și ilegală a Rusiei, a anunțat biroul primului ministru britanic luni, 7 martie.

UPDATE

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, duminică seară, că peste 20.000 de oameni din 52 de ţări s-au oferit deja să lupte în Ucraina, unde vor servi într-o Legiune internaţională nou creată, potrivit Associated Press.

Kuleba nu a precizat câţi dintre voluntarii străini au ajuns deja în Ucraina.   

Întreaga lume de astăzi este de partea Ucrainei, nu numai în cuvinte, ci şi în fapte”, a afirmat Kuleba la televiziunea ucraineană, preluat de Associated Press.   

Ministrul nu a numit ţările de origine ale voluntarilor.    

De asemenea, Kuleba i-a îndemnat pe ucrainenii care locuiesc în alte ţări să înceapă o campanie pentru a promova aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.   

Ucraina a înfiinţat o ”legiune” de combatanţi străini care să o ajute să respingă forţele ruse care au invadat ţara, a anunţat, în a patra zi a invaziei ruse, preşedinţia ucraineană într-un comunicat.   

Voluntarii sunt îndemnaţi să se prezinte la ambasadele Ucranei în ţărle lor de origine.

Știre inițială

Nu se cunoaşte deocamdată locul şi ora exactă a acestor discuţii.

Cele două delegaţii s-au întâlnit ultima oară în regiunea Brest, în vestul Belarus, pentru a doua rundă de negocieri, când au agreat crearea de coridoare umanitare în oraşele asediate Mariupol şi Volnovaha pentru a facilita evacuarea civililor.

Negocierile de pace intervin în timp ce Statul Major al armatei ucrainene a avertizat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev.

Într-un buletin dat publicităţii la primele ore ale zilei de luni, Statul Major al forţelor armate ucrainene a declarat că trupele ruse urmăresc să preia controlul deplin asupra oraşelor Irpin şi Bucea, nu departe de Kiev.

Înţelegem că bătălia pentru Kiev va fi bătălie-cheie care se va da în zilele următoare”, a declarat într-o intervenţie televizată un consilier al ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, potrivit Ukrainska Pravda.

O tentativă de evacuare din Mariupol a eşuat duminică, potrivit Kremlinului şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru nerespectarea încetării focului convenită. Înregistrări video difuzate pe reţele de social media arată civili fugind sub tirurile deschise de forţele ruse, conform unor media ucrainene.

Şeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, David Arahamia, a respins principalele cereri ale Moscovei, calificându-le drept “inacceptabile”, într-un interviu pentru Fox News.

Nu aş spune că avansăm într-un mod rapid, dat fiind că mulţi oameni sunt ucişi în fiecare zi, în special civili”, a spus el duminică, întrebat dacă negocierile progresează.

Este dificil, la drept vorbind, dar demonstrăm unele progrese. Ce puţin, două grupuri se ascultă unul pe altul şi discută activ diferite lucruri”, a spus el, notează Digi24.

Singurele părţi asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea şi aşa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaştem ca independente. Aceasta nu este acceptabil pentru societatea ucraineană”, a subliniat Arahamia.

Rusia cere ca peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscută ca făcând parte din teritoriul Federaţiei Ruse. În plus, doreşte ca regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti proruşi, să fie recunoscute ca state independente.

Moscova mai cere o “demilitarizare” completă a Ucrainei.

La nivel internaţional, Noua Zeelandă se pregăteşte să îngheţe activele ruseşti şi să închidă spaţiul aerian şi maritim pentru avioanele şi navele ruse, a anunţat luni premierul acestei ţări, Jacinda Ardern.

O nouă lege, care va fi adoptată în regim de urgenţă miercuri, va permite să fie impuse sancţiuni împotriva “altor state complice cu acţiunile Rusiei, ca Belarus”, a indicat Ardern.