De pe 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie va crește la 2550 de lei - Majorarea desființează salariul minim pentru studii superioare

Chiar dacă 1 ianuarie 2022 vine cu prețuri mai mari, va aduce și unele creșteri salariale, conform deciziilor luate de Coaliția aflată la guvernare.

Urmărește-ne peGoogle news
De pe 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie va crește la 2550 de lei - Majorarea desființează salariul minim pentru studii superioare

Această majorare va desființa, practic, salariul minim pentru studii superioare, a cărui valoare brută este de 2.350 de lei. In sedința Coalitiei, nu a mai fost agreata o majorare a salariului minim pentru studii superioare.

Majorarea salariului minim va fi de 10,9%, iar, în mână oamenii, vor primi 1.524 de lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent. Anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Vă informez că am discutat cu premierul şi am discutat şi în coaliţie, voi convoca un Consiliu Naţional Tripartit pentru o primă întâlnire cu noul Guvern, pentru că ne dorim şi îmi doresc foarte mult ca dialogul social să fie într-adevăr dialog social, iar dialogul cu partenerii sociali, şi mă refer la patronate şi la sindicate, să fie într-adevăr un dialog”, a declarat Marius Budăi adăugând că doreşte un dialog constant cu patronatele şi sindicatele, pentru că doar din acest dialog „pot ieşi măsuri bune”.

Hotărârea Guvernului 1.071/2021 nu prevede însă nicio referire la salariul minim diferențiat pentru studii superioare, de 2.350 de lei brut în prezent. În domeniul construcțiilor, salariul minim diferențiat nu a înregistrat nicio creștere, rămânând la 3.000 de lei brut.

În prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi). Dintre aceștia, potrivit realitatea.net, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim.