Dacian Cioloș părăsește USR, alături de alți patru europarlamentari - Aceștia vor înființa un nou partid

În ziua în care a anunțat lansarea unui nou proiect politic, Dacian Cioloș și-a acuzat foști parteneri din USR că i-au înșelat așteptările și i-au lăsat un gust amar. Într-un lung mesaj publicat pe rețelele de socializare, Cioloș i-a descris pe liderii USR ca fiind răzbunători, suspicioși, incapabili să se reformeze.

Urmărește-ne peGoogle news
Dacian Cioloș părăsește USR, alături de alți patru europarlamentari - Aceștia vor înființa un nou partid
Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

"Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranță despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe.

(....) Sunt optimist de felul meu și cred că mai presus de orice e important să păstrăm speranța că putem depăși obstacolele, iar vocația noastră principală este de a construi o lume mai bună. (...)

De azi, mă alătur unui nou proiect politic inițiat alături de colegii mei europarlamentari Ramona Strugariu, Dragos Pislaru, Alin Mituța și Dragos Tudorache. Este vorba de un nou partid care va face parte din familia europeană Renew Europe și despre care veți găsi toate detaliile necesare la următorul link: https://www.partidulreper.ro. M-aș bucura ca ideile și propunerile noastre să vă atragă și să ne reîntâlnim în acest nou proiect.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu ultimele evoluții politice cred că sunt necesare câteva precizări în legătură cu decizia mea de a părăsi USR și de a participa la acest nou proiect.

(...)  Am gândit pragmatic, am gândit emoțional și sufletește, am gândit punând înainte de toate datoria pe care simt ca o am pentru societate. Nu am vrut cu orice preț să fiu președintele USR PLUS și am căutat o soluție politică rezonabilă, negociată și care să afecteze cât mai puțin taberele din partid. Nu am găsit înțelegere.

Am câștigat alegerile pentru președinția partidului și am încercat să construiesc o punte între taberele artificiale din partid (...) dar am recunoscut că e imposibil să negociezi cu cineva care a uitat că e între prieteni și nu vede decât dușmani în jurul său.

Am demisionat când am înțeles că șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente, iar eu nu pot să mint sau să disimulez că este totul perfect doar pentru a ocupa o funcție trecătoare.

Pentru colegii din conducerea partidului a fost mai importantă revanșa simbolică de a șterge din răzbunare o parte din numele partidului decât să construim împreună. Am trăit un lung șir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au față de dispariția politică.

Eu cred că trăind în frică faci greșeli și vezi deformat realitatea. (...)

Vreau să le mulțumesc în același timp colegilor mei din USR pentru energia pe care au pus-o în slujba unor idealuri curate și corecte. Le doresc mult succes și sunt convins că mai devreme sau mai târziu ne vom reîntâlni și sper că ceea ce ne-a unit să fie la fel de puternic," a transmis Dacian Cioloș.