Curtea Constituțională a României: Interceptarea comunicațiilor de pe WhatsApp este legală

Interceptarea comunicaţiilor de pe WhatsApp sau alte aplicații de mesagerie este legală, a decis Curtea Constituțională. Dacă se face cu mandat de la judecător, nu avem de ce ne teme, explică juriştii. Rămâne însă că instituțiile care trebuie să aplice legea să-și poată decripta aceste comunicații. Și nu e deloc simplu, spun specialiștii.

Mai 19, 2022 - 19:48
Urmărește-ne peGoogle news
Curtea Constituțională a României: Interceptarea comunicațiilor de pe WhatsApp este legală
Foto: imagine cu caracter ilustrativ

Judecătorii CCR au declarat constituțională legea care obligă furnizorii de internet să puna la dispoziția poliției sau procuraturii comunicațiile video, audio sau scrise de pe diverse aplicații de mesagerie precum Whatsapp, Telegram, Signal sau altele. Specialiștii spun însă că este destul de complicat că aceste comunicații să fie decriptate. Dar nu imposibil.

Anul trecut, șeful DNA declara, potrivit TVR, că procurorii săi nu au posibilitatea tehnică de a intercepta comunicațiile pe WhatsApp, în timp real. Procurorul Crin Bologa solicită fonduri pentru a cumpăra softuri spion, precum celebrul Pegasus, care să poată să facă acest lucru.

"Există societăţi private în Israel sau în Italia care scot pe piaţă şi vând, la preţuri destul de importante, tehnologii care permit o interceptare a convorbirilor pe WhatsApp. Nu avem aşa ceva în prezent. Ăsta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru", a declarat Crin Bologa, şeful DNA.

Potrivit TVR, avocatul Cristian Ene precizează că CCR a declarat constituțională interceptarea legală a WhatsApp-ului, adică doar cu mandat de la judecător și în cazul unor suspecți de infracțiuni.

Curtea Constituțională a declarat însă neconstituțional textul de lege care se referă la stocarea metadatelor, inclusiv a istoricului de accesări. Acest lucru trebuie corectat în legea care a fost retrimisă la Parlament.