Cum se fac numirile pe funcții în MAI - Sindicatele acuză ilegalități

Sindicatul Polițiștilor Europol a reușit să zdruncine din temelii birourile de la vârful MAI, după ce a dezvăluit mecanismele prin care se produc numirile pe funcțiile înalte din minister. Cazul este cel al actualului adjunct al inspectorului general al IGPR, Eduard Mirițescu, iar manevra a fost simplă și rapidă. S-a anulat un concurs, s-a ocupat funcția pentru două ore de către un director general adjunct din MAI și împuternicitul a revenit pe postul proaspăt vacantat.

Iul 19, 2021 - 21:14
Urmărește-ne peGoogle news
Cum se fac numirile pe funcții în MAI - Sindicatele acuză ilegalități

În Ministerul Afacerilor Interne, când nu mai poate fi prelungită împuternicirea pe o funcție înaltă, aceasta nu poate fi ocupată decât prin concurs, prin numirea unei persoane pe o funcție egală sau mai mare ori prin vacantarea postului.

Pornind de la aceste reglementări interne sau legale, rețeta din culisele numirilor pe funcții la MAI este una foarte simplă. În februarie 2021, când inspectorului general adjunct al IGPR, Eduard Mirițescu, îi expirase împuternicirea și nu mai putea fi înnoită pe același post, mințile luminate au găsit soluția. Au anulat concursul, l-au pus pe Valentin Minoiu, un director general adjunct din MAI, să ocupe funcția lui Mirițescu pentru două ore, după care directorul s-a întors la postul lui, vacantând poziția de inspector general adjunct, unde s-a întors, proaspăt, Eduard Mirițescu.

Sindicaliștii de la Europol spun că Mirițescu nu putea avea o nouă împuternicire decât dacă postul era ocupat de altcineva, care să întrerupă șirul limitat de împuterniciri continue.

”Actele administrative de numire a directorului adjunct al Direcției generale Resurse Umane, domnul chestor Valentin Minoiu, la Poliția Română nu se află în posesia Inspectoratului General al Poliției Române, astfel că nici măcar actualul inspector general nu a știut că domnul Minoiu a fost adjunctul lui. Numirea lui Minoiu s-a realizat pe ascuns, nu există nicio comunicare pe nicăieri, actele de numire nu au fost realizate de către Inspectoratul General al Poliției Române. După postarea pe site-ul Europol m-au sunat trei secretari de stat din MAI, cu care nu aveam vreun dialog, și mi-au spus: <<Felicitări pentru curajul pe care l-ați avut, dar să știți că viitor nu mai aveți în MAI, pentru că ați atins coarda prin intermediul căreia se realizau toate combinațiile în minister>>”, a declarat pentru Național Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sindicatele acuză ilegalități

Sindicaliștii de la Europol spun că numirea chestorului Valentin Minoiu pe funcția de inspector general adjunct al IGPR a fost ilegală, deoarece acesta nu îndeplinea condițiile de ocupare a funcției.

Minoiu era director general adjunct, însă nu îndeplinea cerințele de ocupare a postului pentru că nu avea vechime în specialitatea de investigații criminale, la judiciar. Minoiu a fost numit pe ascuns, actele de numire și le-a făcut singur, ca să nu știe nimeni din Poliția Română că a fost inspector general adjunct. Făcând acest lucru, tocmai pentru a-i înlesni o nouă împuternicire lui Mirițescu, a obținut promisiunea că va ocupa postul de director general al Direcției Generale Management Resurse Umane, atunci când se va organiza concurs, poziție pe care o vânează Minoiu din 2011. Numirea a durat doar două ore, iar după cele două ore Minoiu și-a făcut raport că dorește să fie împuternicit director general adjunct la Resurse Umane. Făcând acest raport a plecat de pe postul de adjunct al Poliției Române, pe care l-a vacantat și, evident, a venit domnul Mirițescu și a spus că și el este de acord să fie împuternicit din nou pe această funcție. Adică s-a întors de unde a plecat. Era singurul artificiu, care este total nelegal, prin care mai putea fi împuternicit, altfel Mirițescu trebuia să plece inspector șef la Prahova, de unde venise. Dacă Minoiu rămânea o săptămână sau o lună în această poziție nu vorbeam despre ilegalitate, însă toate aceste demersuri au fost făcute de formă pentru a-i permite lui Mirițescu să rămână împuternicit pe această poziție”, a precizat pentru Național președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Concurs anulat cu dedicație

Conducerea MAI a făcut greșeala de a anula doar concursul pentru prim adjunct al inspectorului general al IGPR, nu și celelalte două, și nu au anunțat nicăieri că îl suspendă, susțin sindicaliștii.

L-au anulat pe motiv de nelegalitate, dar nu știe nimeni unde este nelegalitatea. Mai mult, chestorul Valentin Minoiu a fost numit la conducerea IGPR deși nu a făcut parte nicio zi din structurile poliției judiciare, nu a întocmit niciodată acte de urmărire penală, nu a lucrat niciodată într-un dosar penal și nu a lucrat nicio zi în Poliția Română”, a mai spus Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sursa: Național