Cum au furat românii motorină de 2 milioane de euro din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu

Șapte persoane, angajate să alimenteze generatoarele din baza militară Mihail Kogălniceau în perioada 2017-2021, păstrau şi pentru ele o cantitate de combustibil, iar la ieşirea din baza militară nimeni nu îi verifica, potrivit adevarul.ro. DIICOT a anunțat pe 24 noiembrie că a destructurat gruparea care a furat motorină timp de 5 ani.

Urmărește-ne peGoogle news
Cum au furat românii motorină de 2 milioane de euro din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu

Cazul grupării care a furat motorină de la unitatea militară din baza americană de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, a ieșit la iveală la finalul lunii noiembrie.

Prejudiciul reclamat de SUA se ridică două milioane de dolari, a informat DIICOT, într-un comunicat, iar plângerea a fost făcută de către partea americană.

Surse judiciare au explicat pentru adevarul.ro cum au operat hoţii timp de cinci ani la una dintre cele mai securizate baze militare din România şi din Europa de Est.

Cele şapte persoane lucrau la o societate comercială din Constanţa care se ocupa cu administrarea generatoarelor din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu.

Concret, cei șapte oameni alimentau generatoarele cu motorină. La intervale bine stabilite de timp, ei veneau la baza militară Mihail Kogălniceanu cu cisterne pline cu combustibil pentru a alimenta generatoarele. La intrarea în bază, respectivii prezentau documentele justificative, după care îşi continuau drumul cu cisternele până la fiecare generator.

Numai că cei şapte nu alimentau generatoarele cu cantitatea de combustibil conform contractului şi documentelor, ci îşi păstrau şi ei o cantitate cu care plecau în cisternă.

Iar la ieşirea din baza militară nimeni nu verifica dacă în cisternă mai este sau nu combustibil.

La un moment dat, s-a observat alimentarea redusă cu carburant a generatoarelor din cadrul bazei militare, iar în luna aprilie a acestui an autorităţile americane au sesizat DIICOT. Au urmat luni întregi de verificări, strângeri de documente, monitorizări şi interceptări, iar în final toată operaţiunea a fost devoalată.

Prejudiciul reclamat de către guvernul federal al S.U.A. se ridică la aproximativ două milioane de dolari.

Departamentul Apărării nu are de făcut vreun comentariu privind investigaţia din România la care faceţi referire. Autorităţile locale din România sunt cele care au competenţă legat de acest caz”, au declarat pentru sursa citată reprezentanţi ai Biroului de Presă al Pentagonului de la Washington D.C.