Corăbii fantomă - Cum a dispărut galionul Pilar

Marea a generat intotdeauna legende şi povestiri fantastice care au intrat deja în mintea şi inima noastră, care au vorbit despre corăbille-fantomă, despre impresionantele şi bizarele cazuri ale corăbillor dispărute precum „Mary Celeste”, „Rosalie”, „J.C. Consins”, „Gloria Colita” etc. Un loc aparte în galeria acestor corăbii dispărute ocupă corabia spaniolă „Pilar”, cunoscută sub numele de „Galionul-fantomă”.

Iun 9, 2021 - 11:54
Urmărește-ne peGoogle news
Corăbii fantomă - Cum a dispărut galionul Pilar

În urmă cu 320 de ani, în apropierea insulei Guam la peste 2500 km de Arhipeleagul Filipine, a avut loc un misterios accident: galionul spaniol „Pilar” – plecat din Filipine către Spania împreună cu nava „Saint- Nino” şi cu o încărcătură asupra căreia încă mai planează multe întrebări rămase fără răspuns s-a ciocnit de un recif de corali. Ceea ce este „îmbrăcat” în mister este faptul că în naufragiul amintit mai sus nu şi-a pierdut viaţa niciun matelot spaniol.

Ceea ce se ştie cu siguranţa, este faptul că cele 5000 de de monede de argint şi o cantitate mare de lemn, cu care se „puteau construi alte două corăbii”, au fost aduse pe nava „Saint -Nino”. O întrebare mai provoacă si astăzi numeroase speculaţii savanţilor şi al aventurierilor: încărcătura de pe galionul „Pilar” se rezuma oare doar la 5000 de monede de argint şi o mare cantitate de lemn?

Deşi, au existat numeroşi localnici care au asistat la această tragedie, deşi locul în care s-a scufundat nava Pilar a fost însemnat cu precizie de avizaţii vremii, epava galionului – fantomă „Pilar” nu s-a găsit. Dar, încercările de a dezlega enigma galionului „înghiţit de ape” continuă. Astfel, în 1994, un scafandru experimentat, atins de numeroasele legende locale ce vorbesc de misteriosul accident petrecut acum 320 de ani, a murit în condiţii bizare.

Deşi nu se stie nici astăzi dacă moartea scarandrului este motivată de o crimă săvârşită cu premeditare sau de o defecţiune survenită la echipamentul de scufundare, un lucru este evident: „epava galionului şi-a apărat secretele ucigându-l pe cel care se încumetă să le dezlege”.

Chiar si cei mai cunoscuţi vânători de comori submarine, precum Vince Capone şi Clay Cranford, au fost nevoiţi să renunţe la încercările lor de a găsi cel puţin un fragment din epoca galionului – fantomă „Pilar”. Cu toate aceste renunţări, cei doi au reuşit să descopere în locul unde şi-au întreprins cercetările numeroase bucăţi de granit – rocă ce nu este specifică insulei Guam, dar despre care analele vremii susţin că făcea parte din balastul navei Pilar.

O dovadă a existenţei epavei a fost oferită de taifunul Omar, care în 1992, pe 27 iunie, s-a abătut asupra insulei Guam luând pe sus zeci de case şi copaci.

Era ca în „Vrăjitorul din Oz”- „toate zburau prin aer rostogolindu-se: maşini, motociclete…” – declară un localnic. „La un moment dat, a apărut scheletul ruginit al unui pat foarte vechi, care numai Dumnezeu stie de unde apăruse!” Despre „bizara apariţie” specialiştii susţin că este o piesă de mobilier de pe nava „Pilar”.

Misterul ce înconjoară dispariţia galionului „Pilar” îi atrage pe tot mai mulţi aventurieri care doresc să dezlege secretele enigmatici epave. În paralel, savanţii lansează diferite ipoteze pentru a justifica încercările nereuşite intreprinse în căutarea acesteia.

Din multele ipoteze, două reţin atenţia în mod deosebit. Astfel, o explicaţie ar putea fi aceea că la trei ani de la scufundarea corăbii, asupra insulei s-a abătut un uragan, care a purtat ambarcaţiunea la mari distanţe, în ape adânci, poate în Groapa Marianelor, unde magnetismul este foarte puternic. O altă ipoteză susţine că faimosul galion s-a prăbuşit în mijlocul unui recif de corali, iar în timp, depunerile de carbonat de calciu ar fi încurajat vasul cu o adevărata crustă coraligenă.

Dar până la obţinerea unor descoperiri senzaţionale, misterioasa dispariţie a galionului fantomă Pilar, continuă să atragă an de an nenumărati căutători de comori.

Sursa: Enigmatica