Condamnare la închisoare pe viață pentru primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina

Vadim Șișimarin, primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina, a primit sentința luni, 23 mai.

Urmărește-ne peGoogle news
Condamnare la închisoare pe viață pentru primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina
Foto: Captură Video Twitter

Astfel, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat la câteva zile după începerea invaziei Rusiei, potrivit BBC.

Soldatul rus a fost condamnat pentru uciderea lui Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka, din nord-est, pe 28 februarie.

În cadrul procesului a recunoscut că l-a împușcat pe Shelipov, dar a spus că a acționat la ordine și a rugat-o pe văduva bărbatului să îl ierte.

Moscova a negat că trupele sale au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Ucraina susține că peste 11.000 de civili au fost uciși.

Tânărul a recunoscut că a ucis un civil neînarmat în vârstă de 62 de ani în primele etape ale invaziei, dar anterior a declarat în fața instanței că a fost presat să comită un act pentru care îi pare „cu adevărat rău”.

Eram nervos în legătură cu ceea ce se întâmpla. Nu am vrut să ucid”, a declarat el din boxa de apărare de sticlă, purtând un hanorac gri și albastru, în momentul în care procesul s-a încheiat vineri.

Șișimarin a adăugat: „Îmi pare sincer și cu adevărat rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aș dori să îmi cer scuze încă o dată. Și voi accepta toate măsurile de pedeapsă care îmi vor fi date”.

Avocatul lui Șișimarin a pledat pentru achitare, spunând că clientul său a executat ceea ce el a perceput ca fiind un ordin direct pe care inițial nu l-a respectat.

Procurorii, care au cerut o condamnare pe viață, au declarat că acesta era „perfect conștient” că executa un „ordin criminal”.