Comunismul, scos oficial în afara legii, în Ucraina

O hotărâre judecătorească care interzice Partidul Comunist a intrat în vigoare în Ucraina, la mai bine de șase ani de la adoptarea legii privind ”decomunizarea”.

Mai 16, 2022 - 21:18
Urmărește-ne peGoogle news
Comunismul, scos oficial în afara legii, în Ucraina
Foto: Creative Commons/Wikimedia

În 2015, Rada Ucrainei a adoptat o ”lege privind decomunizarea” Ucrainei, care prevedea condamnarea regimului comunist și interzicerea promovării simbolurilor acestuia. Cu toate acestea, problema interzicerii Partidului Comunist din Ucraina trebuia să fie decisă de o instanță de judecată.

Ministerul Justiției din Ucraina a intentat o acțiune în justiție pentru interzicerea Partidului Comunist din Ucraina în 2014, iar litigiul a continuat de atunci. Tribunalul administrativ districtual din Kiev a desființat Partidul Comunist la 16 decembrie 2015, dar această decizie a fost atacată și nu a intrat în vigoare.

În conformitate cu legea de ”decomunizare”, Partidul Comunist nu a putut candida la alegeri, dar a continuat să existe și chiar a primit cotizații de la membri.

Curtea Administrativă de Apel a menținut decizia instanței de fond și a dispus, definitiv, interzicerea Partidului Comunist.

Sursa: Ziare.com