Comunicatul Kremlinului, după discuția dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron: O întâlnire AIEA-Rusia-Ucraina „ar putea fi utilă”
Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit, duminică, la telefon, cu liderul rus Vladimir Putin, convorbire care a durat o oră şi 45 de minute, a anunţat Palatul Elysee.
La inițiativa părții franceze, Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, transmite Kremlinul.
Comunicatul oficial transmis duminică, de reprezentanții Kremlinului:
„În legătură cu îngrijorarea exprimată de Emmanuel Macron cu privire la asigurarea securității centralelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei, Vladimir Putin a informat în detaliu despre provocarea organizată de radicalii ucraineni în zona centralei nucleare Zaporojie, cu implicarea un grup de sabotaj. Încercările de a da vina pe armata rusă pentru acest incident fac parte dintr-o campanie de propagandă cinică. Trupele ruse, în cooperare cu unitatea și personalul de securitate ucrainean, continuă să asigure funcționarea centralei nucleare în regim normal, fondul radioactiv rămâne normal - toate aceste fapte au fost confirmate oficial de AIEA (n.r. Agenția Internațională pentru Energie Atomică). Securitatea fizică și nucleară a centralei este garantată.
Forțele armate ruse controlează și centrala nucleară de la Cernobîl. Toate acestea sunt făcute pentru a exclude posibilitatea unor provocări pline de consecințe catastrofale din partea neonaziştilor sau teroriştilor ucraineni.
Comentând propunerea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, menționată de președintele Franței, de a organiza o întâlnire trilaterală (AIEA-Rusia-Ucraina) în zona Cernobîl pentru a dezvolta un mecanism de asigurare a securității instalațiilor nucleare din Ucraina, Vladimir Putin a remarcat că, în principiu, această idee ar putea fi utilă, dar ar merita să ne gândim dacă să organizăm o astfel de întâlnire prin videoconferință sau într-o țară terță.
S-a discutat problema evacuării populației civile din zonele în care au loc lupte. Vladimir Putin a atras atenția asupra faptului că Kievul încă nu îndeplinește acordurile la care s-a ajuns pe o problemă umanitară atât de acută. În special, în ciuda „regimului de tăcere” anunțat pe 5 martie de partea rusă pentru ieșirea civililor și cetățenilor străini din Mariupol și Volnovakha, naționaliștii ucraineni nu au permis evacuarea din aceste orașe. Și pauza în ostilități a fost din nou folosită doar pentru a construi forțe și mijloace în pozițiile lor. Președintele Franței a fost din nou invitat să lucreze activ cu autoritățile de la Kiev pentru a respecta normele dreptului internațional umanitar.
De asemenea, Vladimir Putin a informat despre starea lucrurilor în cadrul discuțiilor dintre delegația rusă și reprezentanții ucraineni. S-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul cu îndeplinirea necondiționată a binecunoscutelor cerințe rusești. Principalul lucru este că partea ucraineană ar trebui să abordeze serios realizarea acordurilor, a căror implementare este importantă pentru încetarea ostilităților.
S-a convenit asupra unor noi contacte la diferite niveluri.”