Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Comisia de la Venetia a transmis luni, 5 iulie, Ministerului roman al Justitiei un punct de vedere legat de proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Iul 5, 2021 - 15:17
Urmărește-ne peGoogle news
Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Ministerul roman al Justitiei a solicitat punctul de vedere si acopera atat proiectul de lege adoptat de Guvern, cat si versiunea cu amandamente adoptata de Camera Deputatilor, pe care Senatul o analizeaza in prezent.

Comisia de la Venetia a emis cateva recomandari autoritatilor romane cu privire la desfiintarea Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Comisia de la Venetia saluta intentia autoritatilor romane de a reforma sistemul juridic, care include un pas esential in desfiintarea Sectiei, si le incurajeaza sa continue reforma ampla.

Desi Comisia a criticat infiintarea Sectiei in doua puncte de vedere adoptate in 2018 si 2019, cel transmis luni subliniaza ca, dupa trei ani de analizare a cazurilor, desfiintare acesteia nu ar trebui facuta cu usurinta.

Astfel, a facut recomandari specifice:

Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputatilor ar trebui inlaturat, avand in vedere ca introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecatori si procurori in cadrul unui domeniu extrem de sensibil - urmarirea penala - care merge mult dincolo de imunitatea functionala.

Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui sa fie urmarit. Articolul prevede o noua competenta pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea sectiei relevante din acesta competenta exclusiva de a decide actiunile in chestiuni penale impotriva judecatorilor si procurorilor. Comisia de la Venetia considera ca procedurile penale ce nu se incadreaza competentei imunitatii functionale nu ar trebui sa fie de competenta Consiliului Superior al Magistraturii si ar trebui aduse direct in fata curtii de justitie fara examinarea anterioara a CSM.

Reclamatiile ofensatoare, care deseori sunt reclamatii penale, facute de persoane particulare la adresa judecatorilor si procurorilor ar trebui gestionate de procuratura si ar trebui vazut ca o chestiune urgenta care necesita schimbare.