Cine este bărbatul ucis și care a fost motivul crimei din Bolintin Vale - Declarația ministrului Justiției

Locuitorii din Bolintin-Vale au ieșit în stradă a doua noapte la rând. Cer să se facă dreptate în cazul bărbatului mort după un conflict cu un grup de romi.

Urmărește-ne peGoogle news
Cine este bărbatul ucis și care a fost motivul crimei din Bolintin Vale - Declarația ministrului Justiției
Foto: Știrile ProTV/ Guvernul României

Locuitorii din Bolintin Vale spun că nu se simt în siguranță din cauza mai multor familii care s-au instalat în localitate și vor ca autoritățile să îi protejeze. Mai multe echipe de scutieri au fost trimise în zonă pentru a calma spiritele.

Scânteia revoltei a fost moartea lui Nicolae Tomescu, un localnic de 47 de ani, șofer de microbuz. Bărbatul a fost atacat pe 9 ianuarie, seara, de patru indivizi pe care îi luase în mașină. Aceştia au devenit violenți în drum spre București, iar când șoferul a oprit microbuzul, unul dintre ei a tăiat un cauciuc al vehiculului. Scandalul a luat amploare, iar șoferul a fost lovit în cap cu o piatră. A fost dus la spital, iar trei zile mai târziu a murit.

Individul care l-ar fi atacat se află în arest, însă oamenii sunt revoltaţi că ceilalți trei, care au participat la scandal, sunt încă în libertate.

Revoltele din aceste zile au dus și la schimbarea din funcție a șefului IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu, cu șeful Poliției Sectorului 1, Ionuț Dana. Cel demis a primit acum atribuții în cadrul altui departament al Poliției Române. Între timp, forţe suplimentare ale Poliției și Jandarmeriei au fost trimise în zonă pentru a ține situația sub control.

Locuitorii din Bolintin Vale spun că vor continua să iasă în stradă până ce autorităţile vor găsi o rezolvare pentru revendicările lor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a comentat situaţia de la Bolintin Vale, unde comunitatea locală a ieşit în stradă, joi, pentru a doua seară la rând, pentru a protesta faţă de o familie despre care localnicii susţin că îi terorizează.

Ca idee generală, aş vrea să subliniez că România a rezolvat de mult problema convieţuirii interetnice, a respectului drepturilor minorităţilor. Pe de altă parte, încălcarea stării de legalitate poate conduce la astfel de tragedii. În al treilea rând, avem de a face cu un fenomen pe care, nu cred că sunt arogant dacă citez o declaraţie pe care am dat-o chiar în 2011 în care am atras atenţia asupra interlopilor şi a clanurilor de crimă organizată care nu numai că fac inaplicabilă legea, dar calcă în picioare drepturile cetăţenilor.  

Dacă vreţi, e şi o problemă de suveranitate acolo. În momentul în care legea unui stat nu se mai aplică într-o microcomunitate, într-o comunitate locală, despre ce suveranitate mai vorbim? Noi trebuie să aplicăm legea acolo şi toate instituţiile statului trebuie să concure pentru acest lucru. Dacă parte din aceste instituţii sunt tarate de fenomenul de crimă organizată, de infracţionalitate, lucrurile sunt şi mai grave”, a declarat ministrul Justiţiei, joi seară, la Antena 3.  

Predoiu a susţinut că rolul instituţiilor este să protejeze cetăţeni şi nu să „pactizeze” cu infractorii.

Oamenii au ieşit din nou în stradă, joi seară, în localitatea Bolintin Vale din judeţul Giurgiu, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de acţiunile pe care autorităţile le întreprind în cazul unei familii despre care localnicii susţin că îi terorizează.  

Este a doua seară consecutiv când oamenii ies în stradă, după ce un localnic, tatăl a doi copii, a murit după ce a fost lovit în cap cu o piatră de unul dintre membrii familiei pe care localnici o acuză.

Sursa: Știrile ProTV, Adevărul.ro