Cercetătorii David Julius şi Ardem Patapoutian au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină

Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2021 "pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere”.

Urmărește-ne peGoogle news
Cercetătorii David Julius şi Ardem Patapoutian au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină

Secretarul Comitetului Nobel, Thomas Perlmann, a făcut anunţul de la Institutul Karolinska, din Solna, zona urbană Stockholm din Suedia.

Potrivit Comitetului Nobel, descoperirile lor "au dezvăluit unul dintre secretele naturii prin faptul că explică bazele moleculare în contact cu căldura, frigul şi forţa mecanică, care sunt fundamentale pentru a înţelege capacitatea noastră de a simţi, de a interpreta şi de a interacţiona cu mediul nostru intern şi extern".

David Julius, născut la 4 noiembrie 1955, la New York, este profesor la Universitatea din California.

Ardem Patapoutian, născut în 1967, în Liban, Beirut, este profesor la Howard Hughes Medical Institute, Scripps Research, La Jolla.

David Julius a folosit capsaicina, o componentă activă a ardeiului iute care provoacă o senzaţie de arsură, pentru a identifica un senzor în terminaţiile nervoase ale pielii care reacţionează la căldură.

Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund la stimuli mecanici în piele şi în organele interne.

Anul trecut, Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru "descoperirea virusului hepatitei C".