VIDEO - Celebra interpretă de muzică populară, Sofia Vicoveanca împlineşte 80 de ani

Artista s-a născut în satul Toporăuţi, o localitate de lângă Cernăuţi, şi a avut o copilările grea, fiind născută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deşi a părăsit locul de baştină împreună cu mama sa când nu împlinise nici doi ani, localnicii se mândresc că marea artistă s-a născut în satul lor.

Sep 24, 2021 - 12:54
Sep 24, 2021 - 12:55
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Celebra interpretă de muzică populară, Sofia Vicoveanca împlineşte 80 de ani

Vestita cântăreaţă de muzică populară a avut o copilărie grea, marcată de ororile războiului.

Sofia Vicoveanca își amintește: Copilăria nu mi-a fost veselă, dar nu am răbdat de foame pentru că, din te miri ce, mama reuşea să facă ceva. Am prins şi perioada de foamete. Ferească-ne Domnul de aşa ceva!

La vârsta de doi ani, împreună cu mama sa, Sofia Vicoveanca s-a refugiat în Vicovu de Sus, după ce tatăl ei a fost luat prizonier de sovietici, în urmă anexării Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică.

A venit din prizonierat, eram școlariță. Nu știam dacă mai traiește. În sat, mamei i se spunea văduva și refugiata, povestește interpreta.

A absolvit Școala Populară de Arte din Suceava și a fost angajată, prin concurs, în anul 1959 ca solistă de muzică populară în Ansamblul de Cântece și Dansuri "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

Câțiva ani mai târziu, apare primul său disc.

La cei 80 de ani pe care îi împlinește astăzi și cu o activitate artistică prolifică, Sofia Vicoveanca nu-și uită obârșia: Bucovina, aici mi-i graiul, aici mi-i obârșia, aici mi-i cântecul, aici mi-i costumul.

În cele șase decenii de activitate artistică, Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei prin numeroasele cântece încarcate de emoții, care redau starea de spirit a țăranului bucovinean. Artista a scos la lumină și o parte din tradițiile sărbătorilor de iarnă.

Ea are și alte pasiuni precum filmul și poezia. Talentul său actoricesc a fost apreciat și valorificat de mai mulți regizori. Printre filmele în care a jucat sunt: "Casă din vis" de Ioan Cărmăzan și "Sarea în bucate" de Radu Dumitru Penescu.

Sofia Vicoveanca a scris și două volume de versuri: "Dureri ascunse" și "Cu inima-n palme".