Cel puțin 234 milioane de lei, subvenția pentru partide, alocată în Bugetul pentru 2022 - Cum ar putea fi dublată suma la rectificările bugetare

În bugetul pentru 2022, guvernul a repartizat partidelor nu mai puțin de 234 milioane de lei (47 milioane de euro). Însă expertul în politici publice Septimius Pârvu atrage atenția că subvenția ar putea ajunge la 80 de milioane de euro în final, în condițiile în care partidele primesc sume considerabil mai mari la rectificarea bugetară din toamnă.

Dec 20, 2021 - 15:01
Urmărește-ne peGoogle news
Cel puțin 234 milioane de lei, subvenția pentru partide, alocată în Bugetul pentru 2022 - Cum ar putea fi dublată suma la rectificările bugetare

AEP are în buget 234 de milioane, un pic mai puțin decât 252 de milioane în 2020 și 2021. Dar în 2021 bugetul inițial era de 162 de milioane și suma a fost mărită semnificativ la rectificare. Deci cine știe ce potențial are în 2022, poate ajunge pe la 400 de milioane”, a scris pe Facebook Septimius Pârvu, specialist în politici publice la ExpertForum.

Ce mă nedumerește însă este faptul că AEP a trecut o execuție preliminată (estimată) de fix 234 milioane pentru 2021. Este greu de crezut ca partidele si cheltuie atat. Dacă ne uităm pe datele de la AEP, până în septembrie partidele primiseră 118 milioane și cheltuiseră 67, deci jumătate. Matematica simplă arată că nu au cum să cheltuiască semnificativ mai mult în ultimele luni, mai ales că au primit aproape 90 de milioane în plus. Deci de ce primesc partidele mult mai mult decat pot cheltui si de unde iese calculul asta?”, se întreabă Septimius Pârvu, potrivit Ziare.com.

Potrivit Ziare.com, ExpertForum a solicitat Guvernului ca sumele destinate subvențiilor pentru partidele politice să fie reduse.

Subvențiile au devenit în ultimii ani sursa principală de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale. Începând cu 2018 valoarea anuală a subvențiilor a crescut constant, iar anul acesta a trecut de 50 de milioane de euro.

Partidele politice care au primit bani din fonduri publice au cheltuit aproximativ jumătate din aceste sume. Conform legislației în vigoare, banii rămași nu se returnează la finalul anului, ceea ce conduce la acumularea unor solduri.

Fondurile păstrate de partide vor fi cel mai probabil folosite în campania din 2024, fapt care va afecta egalitatea de șanse dintre competitorii electorali. Acumularea unor sume semnificative de bani de către un număr scăzut de partide și cheltuirea acestora în campanie poate distorsiona competiția electorală”, atrage atenția EFOR.