Cel mai mare depozit de muniții din Europa se află în Transnistria - Amenințarea pentru Republica Moldova

În regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde Kremlinul ar intenționa să creeze un coridor terestru prin sudul Ucrainei, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa.

Urmărește-ne peGoogle news
Cel mai mare depozit de muniții din Europa se află în Transnistria - Amenințarea pentru Republica Moldova
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Depozitul, despre care se crede că stochează muniție sovietică, se află în satul Cobasna, situat în regiunea Rîbnița, în apropiere de granița cu Ucraina, informează ucrainenii de la Obozrevatel.

Astfel, după provocările serviciilor speciale rusești cu privind exploziile de la Tiraspol, propagandiștii de la Kremlin răspândesc în mod activ informații potrivit cărora forțele armate ale Ucrainei ar plănui să aibă acces la depozit din cauza lipsei de arme.

Depozitul din Cobasna a apărut în anii 1940. Cea mai mare parte a muniției a fost adusă acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia și alte țări europene.

Acum, conform diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție: obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. O explozie la un depozit de aprovizionare din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone.

Se estimează că aproximativ 57% din provizii sunt în întârziere pentru utilizare și transport. De asemenea, mass-media a exprimat date în funcție de ce parte a armelor și echipamentelor au fost îndepărtate sau distruse.

Conform sursei citate, Federația Rusă a anunțat anterior planurile de a ocupa sudul Ucrainei și de a crea un coridor terestru în Transnistria. În același timp, experții occidentali se îndoiesc că trupele Kremlinului vor fi capabile să facă acest lucru.

Marți, 26 aprilie 2022, au avut loc mai multe explozii în Transnistria. Două dintre ele au avut loc în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer, informează Radio Chişinău, Deschide.md şi Reuters.

Alte explozii s-au înregistrat la Tiraspol, în apropierea clădirii Ministerului Securităţii Statului.

Presa locală transmite că ar fi vorba despre atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime, notează TV8.md.

„Am discutat cu Moscova despre problema retragerii trupelor ruse, există și problema lichidărilor munițiilor de la Cobasna. (...) Prezența munițiilor de la Cobasna este un pericol pentru toată regiunea. (...) Nu am mai avut acces la acest depozit de decenii, și acum este greu să spunem ce a mai rămas, care este starea acestor muniții, dar este foarte clar că acest depozit este foarte mare și riscurile sunt foarte mari. Sper că Federația Rusă înțelege acest lucru și sper că vom putea avansa pentru a începe procesul de lichidare a acestor muniții”, afirma președintele Maia Sandu la începutul acestui an, potrivit ProTV.

Autoritățile de la Chișinău spun că tensiunile în zonă escaladează cu scopul de a destabilize regiunea și a crea riscuri pentru Republica Moldova.

Ieri, Consiliul Suprem de securitate a dispus creșterea nivelului de alertă privind securizarea obiectivelor de infrastructură critic în urma tensiunilor din regiunea care este controlată de separatiști pro-ruși.