Cehia - Anglia 0-1

Anglia a învins Cehia, scor 1-0, iar Croația a trecut de Scoția, scor 3-1, în meciurile decisive ale grupei D de la Euro 2020. Englezii, croații și cehii merg împreună în optimile de finală!

Iun 22, 2021 - 23:54
Urmărește-ne peGoogle news
Cehia - Anglia 0-1

Două dintre cele mai bune patru echipe ale ultimului Mondial, vicecampioana Croația și semifinalista Anglia, au fost marile favorite ale acestei grupe D. Pentru unii, locurile 1 și 2 erau deja hotărâte înainte ca turneul continental să înceapă. În realitate, pe teren, n-a fost chiar așa, pentru că ambele s-au chinuit.

Insularii i-au învins pe croați, la limită, 1-0 în meciul direct, dar au dezamăgit în derbyul britanic contra scoțienilor. 0-0. Un singur gol marcat în două partide. Unul și pentru Modrici și coechipierii săi, totuși, ei aveau numai un punct (Albionul, 4) și erau în pericol să rateze calificarea în ultima etapă, dacă nu băteau aseară Scoția la ea acasă, pe "Hampden".

Cehii stăteau cel mai bine când se pregăteau de runda decisivă. Patru puncte și cel mai bun golaveraj. Erau siguri de un loc în "optimi", indiferent de rezultate. Chiar și de pe poziția a 3-a. Era greu să cadă însă de pe 1 pe 3.

Pe "Wembley", englezii (fără Foden titular, protejat de o eventuală suspendare dincolo de grupe; avea un cartonaș) au pornit foarte bine în fața cehilor. Erau obligați să câștige pentru a termina seria lideri. Bară, Sterling, chiar la start (2). După doar 12 minute, același Sterling deschidea scorul, finalizând cu capul centrarea lui Grealish. 0-1. Tot Sterling, la fel ca la debutul competiției. El a marcat toate golurile Angliei la acest Euro. Două din două.

Căpitanul Kane putea înscrie pentru 0-2 (26). Plasa parcă nu-i mai atrage mingea, ca în Premier League. A pierdut magnetul, conexiunea. Fentă frumoasă, dar șut blocat de goalkeeperul Vaclík. Cu brațul, ca la handbal.

La Glasgow, croații au punctat primii. În stil scoțian. Centrare Juranovici, recentrare Perišici și Vlašici, din interiorul careului, a găsit drumul îngust spre colțul porții. 1-0 (17). În fața scoțienilor însă, la această întrecere, nimic nu e asigurat cu un singur gol. De 23 de ani nu mai evoluaseră britanicii la un turneu final (ultimul, CM 1998) și nu mai văzuseră Euro pe viu din 1996. S-au bucurat de fiecare meci, de fiecare acțiune. 

Cu Steve Clarke selecționer, chiar se poate. Scoțienii joacă, presează și iată că și înscriu! McGregor, atent pe respingere, șut de la 17 metri, fără speranță pentru Livakovici. Primul gol la marea gală continentală după un sfert de secol. 1-1. Pentru o calificare istorică, albaștrii mai aveau nevoie de un gol.

Neșansă! Golul a venit, dar în poarta lor. Pentru că Luka Modrici, căpitanul croat, neobosit la 35 de ani, și-a amintit că a fost Balonul de Aur al fotbalului în 2018. Și a creat exteriorul de aur. O atingere atât de elegantă, de rafinată și de precisă! Marshall s-a înfuriat, însă nu putea bloca această minge. Prea frumoasă!

2-1, Croația. "Optimile" erau foarte aproape. De pe 3 sau de pe 2? Încă un gol marcat și Hrvatska trecea pe locul secund, ar fi avut 4-3 golaveraj general, cehii 3-2. Și a înscris Perisici, 3-1 (77). Golul care garanta poziția a doua. Final. Anglia, prima. Croația, a doua. Cehia, a treia. Toate calificate! Scoția rămâne acasă. În afara turneului.

Gazeta Sporturilor