Cea mai mare colecție de monede romane din Spania, descoperită de un bursuc înfometat

Un bursuc înfometat pare să fie responsabil de descoperirea celei mai mari colecții de monede romane găsite vreodată în nordul Spaniei, potrivit unui studiu publicat recent într-o revistă despre arheologie, relatează Insider, citat de Hotnews.

Ian 11, 2022 - 11:39
Ian 11, 2022 - 11:48
Urmărește-ne peGoogle news
Cea mai mare colecție de monede romane din Spania, descoperită de un bursuc înfometat

Potrivit BBC, citat de Hotnews, monedele care au alcătuit o comoară cu 209 piese au fost descoperite în apropierea vizuinei bursucului din Grado, un municipiu din nordul Spaniei.

Arheologii cred că animalul a dat peste ele în timp ce căuta cu disperare hrană în timpul unei furtuni de zăpadă puternice ce a avut loc iarna trecută.

Aceștia scriu că animalul a săpat printr-o crăpătură din peștera La Cueva și a scos la suprafață monedele însă, ținând cont că nu avea ce să facă cu ele, le-a lăsat în fața vizuinei sale.

Localnicul Roberto García a descoperit colecția de monede și le-a arătat-o unor arheologi.

"Când am sosit la fața locului am descoperit gaura care ducea la vizuina bursucului și numeroase monede împrăștiate în jurul ei", a relatat arheologul Alfonso Fanjul pentru CNN.

Monedele au fost datate ca fiind din secolele III-V, Fanjul afirmând că bursucul a scos la suprafață în jur de 90 de monede, restul fiind descoperite apoi de arheologi.

Fanjul mai spune că arheologii cred că aceste monede au fost ascunse inițial de refugiați.

"Credem că reflectă instabilitatea socială și politică provocată de căderea Romei și sosirea grupurilor de barbari în nordul Spaniei", afirmă acesta.

Monedele sunt în prezent curățate și vor fi expuse la Muzeul de Arheologie din Asturias, regiunea din nordul Spaniei în care se află municipiul Grado.

Sursa: Hotnews